Бургомістр Берліну пів години спілкувалася із фейковим Кличком по відеозв'язку
Фото: tagesspiegel.de

Бургомістр Берліна Франциска Ґіффай пів години спілкувалася по відеозв'язку із фейковим мером Києва Віталієм Кличком. Про це повідомило німецьке видання Der Tagesspiegel

Інцидент відбувся у вечір п'ятниці. Дата зустрічі погоджувалася через протокольний відділ канцелярії Сенату Берліна, але через які канали це відбулося, поки невідомо. Відеодзвінок між Ґіффай та "Кличком" мав розпочатися о 17:00, а вже о 18:45 канцелярія Сенату Берліна повідомила, що спілкування перервано.

"Хід розмови та постановка теми викликала недовіру з боку Берліна. Розмова закінчилася передчасно", — зазначили в Сенаті. 

Під час зустрічі фейковий Кличко намагався дізнатися про ситуацію в Берліні та догляд за біженцями. Також його цікавила співпраця з владою Берліна щодо повернення в Україну чоловіків, аби ті воювали. Серед тем, які намагався підняти шахрай, була і соціальна допомога українським біженцям в Україні. Зокрема, його цікавило, чи отримуватимуть українці виплати обманним шляхом. 

За словами речниці Сенату, чоловік на екрані був схожим на справжнього мера Києва, але насправді це був шахрай. Згодом посол України Андрій Мельник підтвердив, що участь у відеодзвінку брав не Віталій Кличко. Повідомляється, що розмова протривала пів години, наразі служба держбезпеки управління кримінальної поліції розслідує цей інцидент. Ймовірно, під час дзвінка зловмисник міг застосувати технологію діпфейку.

"На жаль, це частина реальності. Війна ведеться усіма засобами, зокрема, онлайн, щоб цифровими методами підірвати довіру та дискредитувати партнерів та союзників України", — зазначила Ґіффай. 

Сам Віталій Кличко у коментарі виданню Bild заявив, що не брав участі у відеодзвінку з Францискою Ґіффай. 

"Шановна Франциско Ґіффай, я щойно дізнався, що ви та мер Мадрида отримали фальшивий дзвінок. Хтось прикидався Віталієм Кличком, але це був не я. Сподіваюся, незабаром ми зможемо поговорити по телефону через мої офіційні канали. Мені не потрібен буде перекладач", — цитує Кличка Bild. 

"Хочу віддати йому честь": боксер Леннокс Льюїс підтримав Віталія Кличка