На Хрещатику пропонують висадити густолисті в'язи

Замість каштанів, які важко витримують умови біля автодороги, засновник "Добропарку" Ігор Добробуцький пропонує посадити на Хрещатику непримхливі в‘язи. 

Підприємець у своєму пості у Facebook розповів, що саме під його керівництвом 15 років назад у центрі столиці з'явилися саджанці ввезених з-за кордону каштанів виду "Бріоті". Тоді, знаючи про складність приживання дерев і щоб зменшити негативний зовнішній вплив, їх спеціально розмістили у бульварній частині Хрещатику.

Попри те, що всі каштани прижилися, лише один із них зараз в хорошому стані, решта - похилі та хворі. На думку Добробуцького, це пов'язано із недотриманням правил догляду за деревами працівниками Київзеленбуду. 

Каштани

Оскільки це були "експериментальні" рослини, які не люблять спеку, то при висадці у контейнерах зробили крапельний полив.

Я сумніваюсь, що працівники комунальних служб заповнювали резервуари водою. Скоріш за все, в певний момент, почали звично поливати дерева навколо стовбуру.

Тому, на його думку, на Хрещатику слід висадити густолисті в'язи, які можуть рости у нашому кліматі та не хворіти від шкідливого впливу вихлопних газів. 

Він прекрасно розвивається в непростих температурних умовах центральної вулиці, достатньо тіньове і гарне на вигляд дерево. 

В'яз

Нагадаємо, що із каштанами "Бріоті" пов'язаний скандальний випадок, який відбувся у 2013 році. Тоді київська влада придбала 285 саджанців цього виду, але лише деякі з них виявилися дійсно "Бріоті", всі інші дали звичайний цвіт.

За рішенням суду підрядник висадив на Хрещатику справжні каштани криваво-червоного забарвлення, але й вони не прижилися. 

3D-тур Хрещатиком: українці можуть подивитися на знищену російську техніку