Національний банк України випустив нові пам’ятні монети, присвячені художнику Івану Марчуку: як вони виглядають
Фото: Національний банк України

Національний банк України присвятив нові пам’ятні монети унікальній техніці живопису “пльонтанізму” та її автору — художнику Івану Марчуку.

Про це йдеться на сайті НБУ.

Випустили дві монети: зі срібла — номіналом 10 грн, тираж — до 7 500 штук та з нейзильберу — номіналом 5 грн, тираж — до 75 000 штук.

Як виглядають пам’ятні монети “Пльонтанізм”

Для дизайну пам’ятних монет “Пльонтанізм” використали фрагмент картини “Пробудження”, створеної митцем у 1992 році. Національний банк України випустив нові пам’ятні монети, присвячені художнику Івану Марчуку: як вони виглядаютьМотивом дизайну аверсу срібної монети стало коло, що асоціативно нагадує сонце як символ джерела життя, енергії та розвитку. Аверс монети з нейзильберу — повторює загальну стилізовану композицію аверсу срібної. Національний банк України випустив нові пам’ятні монети, присвячені художнику Івану Марчуку: як вони виглядаютьНа реверсі обох монет зображено образ дівчини з блакитно-жовтою стрічкою на голові. Вона стоїть на тлі квітучого безмежжя рідних просторів, символізуючи пробудження України. Національний банк України випустив нові пам’ятні монети, присвячені художнику Івану Марчуку: як вони виглядаютьОбидві пам’ятні монети оздоблені кольоровим друком (тамподрук) та патинуванням.  

Придбати пам’ятні монети “Пльонтанізм” (Іван Марчук) з нейзильберу можна буде з понеділка, 26 серпня 2024 року, в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. Загалом онлайн планують реалізувати 30 тис. шт. пам’ятних монет, із них у перший день продажу будуть доступні 20 тис. шт. Національний банк України випустив нові пам’ятні монети, присвячені художнику Івану Марчуку: як вони виглядають“Наш Київ” вже писав, що художник Джеймс Коломіна зробив ще одну скульптуру в столиці

Milk Bar створив набір батончиків, що поєднує традиційні смаки різних регіонів України