Курс долара в Україні
Фото: НБУ

З 21 травня Нацбанк скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки та обмінники можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

Раніше курс іноземних валют не мав відхилятися від офіційного більш ніж на 10%. Відзавтра це обмеження не діятиме.

Також НБУ скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки списують кошти с гривневих карток клієнтів при розрахунку ними за кордоном.

Зняття обмежень на встановлення курсів валют має поліпшити умови роботи легальних учасників ринку, а також сприятиме посиленню конкуренції та зменшенню кількості нелегальних операцій.

"Усе це зробить валютний ринок стійкішим та сприятиме зниженню амплітуди курсових коливань у його готівковому сегменті", — кажуть у Нацбанку.

Також НБУ тимчасово зменшив до 50 тисяч грн в еквіваленті щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків в українських банках.До цього цей ліміт становив 100 тисяч. Такий крок має посприяти зниженню ризиків непродуктивного відпливу капіталу та зменшенню можливостей для спекуляцій.

Для валютних рахунків в українських банках як і раніше діятиме обмеження на знімання готівки у межах щоденного ліміту в 100 тисяч грн. Зміни також не стосуються оплати товарів та послуг платіжними картками за кордоном.

Нацбанк також заборонив банкам проводити операції, що порушують запроваджені обмеження або сприяють чи можуть сприяти їх уникненню. Також банкам тимчасово заборонено: 

  • переказувати кошти з метою надання кредитів нерезидентам (крім фінансових установ);
  • надавати кредити юрособам у гривнях для погашення кредитів в іноземній валюті; 
  • змінювати валюту виконання кредитних договорів, укладених з юрособами (крім банків), з іноземної валюти на гривню.
Рада погодила примусове вилучення активів російських банків в Україні