Безоплатна медична допомога у Польщі
Фото: Owen Beard / Unsplash

Біженці із України отримали доступ до безкоштовної медицини у Польщі. Про це розповіли на урядовому порталі

Йдеться про те, що тепер українці, які виїхали до Польщі під час війни, мають такий самий доступ до медицини, як і поляки. Зокрема, йдеться про базову медичну допомогу (виклик "швидкої" чи візит до сімейного лікаря), спеціалізовану амбулаторну допомогу, діагностичні дослідження (за направленням лікаря), лікування у стаціонарі, психіатричне лікування, реабілітацію (крім курортів) та стоматологічні послуги. 

Для того, аби отримати безоплатну медичну допомогу у Польщі, необхідно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого. Якщо людина виїхала до Польщі без закордонного паспорта, то вона може пред'явити документ, який підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами. 

Аби отримати доступ до якісної медичної допомоги у Польщі, слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційного номера — PESEL

Зазначимо, що наразі процедура отримання PESEL для українців у Польщі спрощена. 

Як отримати безоплатну медичну допомогу у Польщі?

У МОЗ зазначають, що система сімейних лікарів у Польщі подібна до української. Тобто при відчутному погіршенні самопочуття та для отримання профілактичного супроводу необхідно спершу звернутися до сімейного лікаря, який опікується всією родиною. Сімейні лікарі надають консультації й направляють до лікарів спеціалізованої медичної допомоги, а також на додаткові діагностичні обстеження та лабораторні дослідження. 

Сімейні лікарі або вузькоспеціалізовані фахівці можуть виписати пацієнту рецепт, за якими в аптеці можна придбати медичні препарати. Аби отримати безоплатні профілактичні щеплення для дітей та молоді до 19 років, необхідно також звернутися до сімейного лікаря та отримати відповідне направлення. Це стосується і вакцинації проти COVID-19.

Знайти медичний заклад, де працює сімейний лікар, можна за номером безоплатної цілодобової гарячої лінії: 800 190 590. 

Як отримати медичну допомогу в Польщі: пояснення МОЗ