Озеро Алмазне

Київрада оголосила ландшафтним заказником озеро "Алмазне", що знаходиться у Деснянському районі Києва. Таке рішення підтримали 86 столичних депутатів.

Озеро розташоване на східній околиці Києва та примикає до житлового масиву Троєщина, а також — до Лісового кладовища. З'явилася водойма у 1980-х роках внаслідок видобутку ґрунту, який використовували для підвищення рівня майбутнього масиву Вигурівщина-Троєщина. Зараз "Алмазне" є найбільшим озером Києва за площею, яка становить 1,65 кв. км.

Територія нового заказника включає саме озеро та прибережно-захисну смугу біля нього площею 185,3 га.

В екологічній комісії Київради кажуть, що у прибережній смузі озера ростуть три види рослин, які занесені до Червоної книги України. Також там мешкають плазуни, птахи та ссавці, які охороняються Бернською та Боннською конвенціями. Зона навколо озера та сама водойма належать до водно-болотних угідь, які є місцем гніздування великої кількості птахів, а також природним середовищем живлення найбільшого орла Європи – орлана-білохвоста, якого занесено до Європейського Червоного списку, міжнародної та української Червоних книг.

"Озеро Алмазне та його прибережна смуга є невід'ємною складовою екосистеми столиці, тому важливо захистити її від знищення та забезпечити ефективне функціонування коридорів екологічної мережі", – зазначила Євгенія Кулеба.

Нагадаємо, у столичному парку "Муромець", що розташований на Трухановому острові, відкрили найбільше в Україні поле для бейсболу

На озері Блакитне зафіксували мор качок