Нагородження "Оскаром" стрічки про російського "опозиціонера" Навального викликало скандал у мережі

Документальний фільм канадського режисера Деніела Роера "Навальний" про російського політика Олексія Навального отримав премію "Оскар".

Стрічка, у якій висвітлюється історія отруєння "опозиціонера" у 2020 році, перемогла в номінації Найкращий повнометражний документальний фільм. 

Отримувати золоту статуетку вийшла його дружина Юлія Навальна та команда фільму. У мережі відразу звернули увагу на її криваво-червону сукню, а тих, хто її супроводжував назвали "імперською свитою".

Проте це далеко не все, що обурило українців. У соцмережах почався справжній скандал через такий вибір американської кіноакадемії. 

У першу чергу загадали про відому фразу Навального, що "Крим – не бутерброд".

"Зеленському двічі відмовили в трансляції на церемонії "Оскар". Але родину російського політв’язня Навального зустріли чудово, як і їхні слова про вільну росію (хтось росію окупував?). Запитайте Навального, чи повернув би він окупований Крим Україні?".

Журналіст Остап Яриш нагадав своє висловлювання про нагороджений фільм.

"Багато хто на Заході хвалить російського опозиціонера Навального та документальний фільм про нього, номінований на "Оскар". Але є ще дещо, про що слід пам’ятати: те, що він проти Путіна, не заперечує його імперіалістичних і шовіністичних поглядів".

Телеведучий Сергій Іванов вважає, що вибір кіноакадемії пов'язаний з тим, що їм це "ближче естетично".

Опозиційне видання Chechen Center також засудило Американську кіноакадемію. 

"Зеленському заборонили говорити про нинішню війну, але премію отримав документальний фільм про Першу світову".

"Проігнорувати фільм про українських дітей у прифронтовому місті, але дати Оскар фільму про хлопця, який підтримує окупацію української території. Ганьба!".

Нагадаємо, разом з "Навальним" в одній номінації був представлений документальний фільм про дитячий будинок у Лисичанську "Будинок зі скалок", спільно знятий Україною, Данією, Швецією та Фінляндією. 

"Оскар-2023": список усіх переможців премії