Над Землею пролетить “комета Диявола”: що про неї відомо

Над Землею пролітатиме унікальна крижана “комета Диявола”.

Як повідомляє The Guardianїї яскравість зростатиме з кінця березня і сягне піку в період з 8 до 21 квітня.

Комету можна буде спостерігати в Північній півкулі, вона пролітатиме на відстані приблизно 232 млн км від Землі. Жителі України теж зможуть її побачити. 

Щоб побачити комету краще виїхати за місто, щоб не заважало міське освітлення. Потрібно дивитися на захід та північний захід і за можливості використовувати бінокль або телескоп.

Також, за інформацією видання Space, “комета Диявола” максимально наблизиться до Землі 2 червня 2024 року, після того, як облетить Сонце наприкінці квітня.

Комета завершує свою орбіту кожні 71,3 року, тож наступного разу її можна буде помітити не раніше 2095 року.

Що відомо про “комету Диявола”

Крижане тіло є кометою типу Галлея, вона має тверде ядро з приблизним діаметром 30 км і заповнена сумішшю льоду, пилу й газу (кріомагма). 

За даними астрономів, комета вважається однією з приблизно 20 інших з наявним крижаним вулканом. При нагріванні сонячної радіації комета викидає лід і газ у космос через великі тріщини в оболонці ядра.

Небесне тіло завширшки 17 км, що вдвічі перевищує висоту гори Еверест (8848 м).

Офіційна назва комети — 12P/Понс-Брукса (12P-Pons-Brooks). Її найменували на честь астронома Жана-Луї Понса, що першим зафіксував небесне тіло 12 липня 1812 року та Вільяма Брукса, який знову помітив комету 2 вересня 1883 року. Назву “комета Диявола” вона отримала через форму своєї коми (хмари пилу й газу, що оточує ядро комети), яка схожа на “роги”.

Місячний календар на березень 2024: сприятливі і несприятливі дні