У Києві на Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активісти

У Києві на вулиці Жилянській, 47 почали розбирати житловий будинок 19 століття, щоб на його місці збудувати великий багатофункціональний бізнес-комплекс NUVO. Про це повідомив активіст Дмитро Перов у Facebook.

На Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активісти

Ця будівля — історична. Раніше в ній знаходилась адміністрація молокозаводу, а у ХІХ століття садиба належала до території пивзаводу Йосифа Бродського. Зокрема, тут проживали робітники.

На Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активісти"У 2021 році історичний будинок потрапив до т.зв. "Списку Кличка по культурній спадщині", — підкреслив Перов. Згодом, в протихід рішенню РНБОУ, міський голова сформував новий список зі ста історичних будинків, а Київрада наклала мораторій на їхній демонтаж або перебудову.

На Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активістиПроте це лише "рекомендації", які не  є обов’язковими до виконання. Власникам пропонують "утриматись від будівельних або підготовчих робіт"

На Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активісти

Садиба на вулиці Жилянській, 47 також опинилась у цьому списку. Вона є прикладом найстаріших забудов вулиці. На місці пам’ятки будівельна компанія "Ковальська" планує спорудити багатофункціональний комплекс "NUVO", проте дозволу в них немає.

На Жилянській почали зносити будинок 1860-х років: що кажуть активісти

Раніше ми писали, що будівельники відновили роботи біля "Будинку з комахами" на Володимирській.

"Будинку Грушевського" на Софіївській вулиці хочуть присвоїти статус памʼятки — Кличко