На скільки мільярдів доларів росіяни завдали збитків українській культурі

Росія за час повномасштабної війни завдала збитків українській культурі на загальну суму 3,5 мільярда доларів.

Про це пише "УП Життя".

У 2023 році збитки від росіян зросли на 40% у порівнянні з минулим роком — 341 зруйнований культурний об’єкт. 

Таку інформацію під час пресбрифінгу розповіли голова представництва ЮНЕСКО в Україні К'яра Деззі Бардескі та директорка департаменту з питань культури та надзвичайних ситуацій ЮНЕСКО Кріста Піккат.

Пошкодження отримали об’єкти у Києві, Львові та Одесі. Крім цього, внаслідок обстрілів та прямих дій росіян, постраждало багато культурних пам’яток зі Сходу України та прифронтових зон. 

Музей Марії Примаченко, який зруйнували російські загарбники

За словами Крісти Піккат, на момент вторгнення росії на територію України, Міністерство культури та інформаційної політики і ЮНЕСКО не мали баз даних з усіма культурними об’єктами в країні. Це вказало на проблему щодо охорони культурної спадщини та змусило переглянути методи документування та збереження інформації про культурні об’єкти.

Зараз стан пам’яток перевіряють з допомогою супутникових знімків, а також досліджують через перехресну перевірку достовірними джерелами ЮНЕСКО.

"За два роки війни сфера культури разом з туризмом втратили близько 19,5 мільярдів доларів. Лише на столицю України припадає 10 мільярдів з цього доходу. Збитки лише продовжують зростати, як і потреби у відновленні сектору культури України", — розповіла Кріста Піккат. 

Щоб відбудувати всі культурні та історичні об’єкти в Україні після повномасштабного вторгнення, знадобиться близько 10 років та 9 мільярдів доларів.

Також ми писали про те, що Мстислав Чернов, режисер фільму "20 днів у Маріуполі", отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за свій фільм. 

Відновлення Київщини: результати перевірки відбудови багатоповерхівок в області