Прибутковий будинок Д.М. Мезенцева у Києві на Подолі

У Києві до фасаду історичної будівлі на Подолі намагались незаконно добувати прибудову. Йдеться про прибутковий будинок Д.М. Мезенцева на вулиці Верхній Вал 48/28, який у 2023 році визнали пам'яткою архітектури місцевого значення.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

До історичного будинку Мезенцева у Києві намагалися самовільно добудувати незаконну прибудову.Самовільні роботи на фасаді почали проводити на початку вересня. Перший раз інспектори зупинили будівельників, видали припис власнику з вимогою укласти охоронний договір й негайно зупинити роботи. Проте за декілька днів біля будинку знову почали прибудовувати частину.

За словами Соловйової, зупинити зведення прибудови вдалося лише завдяки оперативній реакції Департаменту. Після перевірки виявилося, що власник так і не уклав охоронний договір.

"Науково-проєктна документація на проведення будь-яких будівельних робіт на пам’ятці архітектури також має погоджуватися з нашим Департаментом, але цього теж не зробили", — підкреслила посадовиця.

Прибутковий будинок Д.М. Мезенцева побудований в кінці XIX — початку XX століття за проєктом архітектора Карла Фрідріховича Шимана. Його прикрашають елементи бароко та ренесансу.

Раніше ми писали, що в центрі Києва невідомі почали руйнувати декоративні елементи та збивати ліпнину з будинку-пам'ятці.

У центрі Києва зняли мозаїку зі стіни художньої школи: відкрили збір на реставрацію