На Подолі відновили зруйновану модерністську альтанку: фото

У Києві на вулиці Костянтинівській, 56 відновили модерністську альтанку, яка розташована на Подолі. У 2020 році комунальники планували демонтувати споруду, у 2023 її майже зруйнували.

Про це повідомили жителі Подолу, пише "Хмарочос".

На Подолі відновили зруйновану модерністську альтанку: як вона виглядає

Альтанка знаходиться на території експериментальної житлової забудови Подолу у кварталі, який вважається прикладом архітектури соціалістичного постмодернізму. Її звели у кінці 1980-х років. За словами комунальників, споруда перебувала в аварійному стані та підлягала знесенню. Жителі двора відстояли альтанку й почали шукати гроші на її відновлення. 

На Подолі відновили зруйновану модерністську альтанку: фото до та післяВлітку 2023 року німецька агенція GIZ виділила кошти на відбудову об'єкта, але відновлювати альтанку почали лише у 2024 році. На процес відновлення впливав пошук будівельних компаній, обстріли та працівники ТЦК, які забирали будівельників до військкоматів. 

На Подолі відновили зруйновану модерністську альтанку: фото до та після"Зрештою, коли приступили до ремонту, виявилося, що в альтанки немає фундаменту, а цегла настільки крихка, що розсипалася в руках. Двічі бригаду майстрів забирали працівники ТЦК, після чого мешканці самі охороняли будматеріали", — зазначають місцеві.

За словами Юрія Щалацького, який є автором оригінального архітектурного проєкту, колір бетонних парапетів не відповідає оригіналу й має бути світлішим.  

Нагадаємо, у Головпоштамті Києва демонтували частину керамічного панно української мисткині Людмили Мешкової. 

Біля Києво-Печерської лаври демонтували МАФи: подробиці