На Оболонському острові незаконно зрубали 200 вікових дерев: фото

У Києві на Оболонському острові зрубали 200 вікових дерев та знищили майже 1000 кущів. Це виявили екологи під час аудиту заповідної рекреаційної зони, на якій побудували міст-хвилю.

Про це повідомили представники КЕКЦ у Facebook.

На Оболоні під час будівництва моста-хвилі зрубали 200 вікових дерев, замість них посадили молоді заджанці. Замість столітніх дерев на острові, який входить до регіонального ландшафтного парку "Дніпровські острови", посадили молоді саджанці. Еколог Володимир Борейко стверджує, що така заміна не є нерівноцінною. За його словами, під час реконструкції парку "Наталка" старі дерева залишили, а на острові практично всі зрубали.

На Оболоні під час будівництва моста-хвилі зрубали 200 вікових дерев, замість них посадили молоді заджанці. "Нам не зрозуміло, навіщо треба було рубати вікові дерева, а замість садити невеличкі саджанці? Це не рівноцінна заміна. Рубали, мабуть, для відмивання грошей. Раніше острів Оболонський був зелений, а зараз став лисим", — йдеться у дописі київських екозахисників.

Окрім дерев вирубали кущі та луки. Це призвело до знищення близько 40 біотопів кажанів, а також 30 місць проживання дятлів та білошиїх мухоловок. Це птахи та ссавці, які охороняються Червоною книгою України. також повністю знищено шар ґрунту на площі близько 14 га.

На Оболонському острові незаконно зрубали 200 вікових дерев та знищии екосистему: фотоПредставники КЕКЦ не розуміють, навіщо було будувати на невеликій території нової рекреаційної зони близько 10 туалетів.

На Оболонському острові незаконно зрубали 200 вікових дерев та знищии екосистему: фотоЗбитки, які завдали заповідному Оболонському острову у Києві, оцінюють у 1,5 мільйона гривень. Екологи кваліфікують ці порушення, як умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду.

Наразі готується звернення до прокуратури, оскільки на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об’єктів

Раніше ми писали, що на Оболонському острові біля мосту-хвилі знищили унікальну популяцію червонокнижних квітів, замість них посадили звичайну газонну траву.

Рекреаційну зону на Оболонському острові підтопило після зливи: фото