На новому гербі "Батьківщини-Матері" з'явилась корозія: які можуть бути наслідки

Український герб на щиті монумента "Батьківщина-Мати" у Києві встановили без узгодження з фахівцями Інституту електрозварювання імені Патона. Про це розповів директор Інституту імені Патона, Ігор Крівцун в інтерв’ю LIGA.net. 

"Тризуб приварили, але до нас ніхто не звертався. А проблема в тому, що там, де вони варили, — там вітер, там немає захисту, і всі ці шви під загрозою — вони вже жовті, хоча це й нержавіюча сталь", — розповів Ігор Крівцун. 

На новому гербі "Батьківщини-Матері" з'явилась корозія

За його словами, зварювальні роботи слід було виконувати за технологією, розробленою фахівцями Інституту. Погодження від Інституту намагались отримати вже після зварювальних робіт. Але Інститут електрозварювання свого висновку не дав. Тепер є загроза, що зварні шви можуть бути пошкоджені корозією. 

"Я кажу — ні, хлопці, ви працювали, ви й відповідайте. А нещодавно ми обстежили монумент дронами й побачили, що там уже є корозія", — зазначив Ігор Крівцун. 

Нагадаємо, 6 серпня 2023 року у Києві підняли конструкцію тризуба до щита монумента "Батьківщина-мати". Серп і молот, який висів там майже 40 років, замінили на Герб України.

"Батьківщина-мати" чи вже "Україна-мати": у Мінкульті відповіли, як тепер варто називати монумент