На Майдані родичі загиблих бійців вимагали дозволу на створення військового кладовища у Биківні

Сьогодні, 26 вересня, у Києві на Майдані Незалежності відбулася мирна акція родин загиблих військовослужбовців, які вимагають збудувати Національне військове меморіальне кладовище не в Гатному Фастівського району, а у Биківні Деснянського району столиці. 

Про це повідомили у громадській організації родин загиблих захисників України "Серце назовні".

Також учасники акції хочуть, аби президент Володимир Зеленський підписав закон про створення військового кладовища, який Верховна Рада ухвалила 2 травня 2023 року. Вони вийшли з плакатами "Національне військове кладовище має бути в Биківні в 2023 році!", "НВМК має бути в Києві", "Відмініть постанову Кабміну".

Крім цього, у межах заходу відбувся невеликий перформанс з військовим, який лежав "у крові" на землі. Навколо нього стояли похоронні урни, як символ того, що бійці, які загинули на війні, досі не поховані.

Після проведення акції на Майдані Незалежності, родичі загиблих вирушили до Міністерства ветеранів, яке відповідальне за будівництво Національного меморіального військового кладовища. 

Нагадаємо, в серпні Уряд прийняв постанову, яка регулює питання щодо проєктування військового кладовища. Відповідно до неї було вирішено, що кладовище облаштують в межах Гатненської сільської територіальної громади Фастівського району на території вздовж траси М05 "Київ – Одеса". Земельна ділянка, виділена під кладовище, складає понад 200 гектарів.

Першу чергу військового меморіального кладовища відкриють до кінця року