На кордоні затримали настоятеля Свято-Успенської Києво-Печерської лаври, — ЗМІ

На кордоні у Чернівецькій області затримали настоятеля Києво-Печерської лаври митрополита Павла (Петра Лебедя, також відомого як Паша-Мерседес). Прикордонники хотіли перевірити його багаж.

Про це повідомляє видання  "Інформаційний потік".

За словами журналістів, митрополит Павло намагався вивезти контрабандою церковні цінності — три ікони. Документи на супровід церковного майна настоятель Києво-Печерської лаври виписав собі сам. Цією справою вже займаються правоохоронні органи.

Офіційне підтвердження про затримання священнослужителя Державна прикордонна служба України не давала.

Як повідомляє "Українська правда" з посиланням на власні джерела у правоохоронних органах, митрополит Павло намагався перетнути кордон із Молдовою наприкінці вересня. При цьому у прикордонників не виникло зауважень щодо його багажу. У Державній прикордонній службі відмовилися коментувати цю інформацію, зазначивши, що не мають права розголошувати інформацію щодо третіх осіб.

У своєму відеозверненні намісник Києво-Печерської лаври підтвердив, що його справді затримали на кордоні з Молдовою та протримали шість годин на митному контролі. За словами митрополита Павла, він у супроводі інших священнослужителів перетинав кордон у Чернівецькій області, щоб "пройти діагностику". Він також запевнив, що ікони, які в нього були при собі, не мають жодної історичної цінності та були куплені у церковній лавці.

Нас завели до якогось гаража. Кожен відкрив свою валізу, я це зробив з радістю, бо я вводжу в Україну, в Лавру, але нічого ніколи не вивозив з України. <...> Довго нас мурижили, доки всі перевірили. <...> Попросили СБУ, хто там, сфотографувати ці ікони. Пізніше я їх благословив, подарував їм по шоколадці, за календарем, зробили спільне фото для молитви, і нас пропустили. <...> Ще раз говорю, у нас нічого не було. Мене до відповідальності нема за що притягувати. Я вас запевняю, ніколи з України нічого не вивозив і не вивезу.

Раніше ми розповідали про те, що змінилися правила перетинання кордону для чоловіків, які супроводжують особу з інвалідністю. Прикордонники просять ознайомитися з цими правилами перетинання кордону аби уникнути відмови у пропуску.

Студентам-чоловікам знову заборонили виїжджати за кордон: що трапилось