EIFF
Фото: Pako Mera © EIFF

На Единбурзькому міжнародному кінофестивалі (EIFF), що завершився 20 серпня, були представлені три українські стрічки. А на індустрійній секції професійна спільнота побачила проєкти ще чотирьох майбутніх картин.

Українські роботи на фестивалі показували в межах Сезону культури Велика Британія/Україна. Так, глядачі побачили драму "Відблиск" Валентина Васяновича, документальну стрічку Володимира Тихого "День українського добровольця" та картину "Цензорка" спільного виробництва України, Словаччини та Чехії.

"Нас приємно вразило, що незважаючи на помірно заповнені зали, всі глядачі лишалися на обговорення та цікавились тим, що відбувається зараз в Україні та як виглядає процес кіновиробництва під час війни", — відзначила керівниця напряму "Кіно" Українського інституту Наталія Мовшович.

Також у межах секції EIFF Works in Progress відбувся український шоукейс, де міжнародні сейлз-агенти, дистриб’ютори, продюсери та програмні координатори фестивалів могли ознайомитись з проєктами ще чотирьох українських фільмів, що знаходяться на фінальних стадіях виробництва. Це такі стрічки:

  • Ігровий фільм "Редакція" (режисер Роман Бондарчук). За сюжетом молодий науковець Юра стає свідком підпалу лісу. Він приносить фото підпалювачів у редакцію місцевої газети. За збігом обставин Юра лишається працювати у виданні та вплутується в химерний світ постправди.
  • Ігровий фільм "Ля Палісіада" (режисер Філіп Сотниченко). Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке відбувається у 1996 році, за 5 місяців до скасування смертної кари.
  • Документальний фільм "Переміщені" (режисерка Ольга Журба). Картина, робота над якою розпочалася невдовзі після повномасштабного російського вторгнення, документує кризу українських біженців.
  • Документальний фільм "Експедиція 49" (режисерка Аліса Коваленко). Фільм розповідає про п’ятьох бунтівних підлітків із прифронтового донбаського містечка, які вирушають в унікальну терапевтичну експедицію в Гімалаї.
На кінофестивалі в Торонто покажуть фільми українських режисерів