На Київщині побудують два ЖК для людей, які через війну залишилися без житла
Фото: Dmytryi Ozhhikhiin / Depositphotos

На Київщині побудують два нових житлових комплекси для мешканців населених пунктів, які найбільше постраждали від російської окупації та мають найбільші руйнування житлового фонду. Про це повідомив голова Київської ОВА Олександр Павлюк після зустрічі з керівником гуманітарного штабу Олексієм Кулебою та представниками найбільших забудовників регіону. 

За його словами, для жителів постраждалих населених пунктів області наразі розглядають два варіанти вирішення проблеми зруйнованого житла. Один з них — це викуп квартир у вже введених в експлуатацію будинках. Інший — будівництво нових ЖК в найбільш постраждалих населених пунктах. Йдеться про Ірпінь та Бородянку. 

"Київщина зазнала величезних руйнацій. Без домівок залишилися тисячі сімей. І наша задача, як представників державної влади, забезпечити їх новим комфортним житлом. Ми підготували пропозиції для забудовників регіону. Часу для обговорення дуже мало, тому працюємо конструктивно, на результат", — заявив Павлюк.

Як планують забезпечувати житлом мешканців постраждалих населених пунктів на Київщині?

За оцінкою обласної військової адміністрації, в області є можливість викупити квартири у будинках, які вже введені в експлуатацію. Загальна площа таких квартир становить понад 42 тисячі кв. м. Наразі тривають консультації із забудовниками щодо ціни для викупу житла. Зазначається, що квартири мають бути оснащені необхідною сантехнікою та меблями. 

Також у Бородянці та Ірпені за 5 місяців планують побудувати два нових житлових комплекси на 50 тисяч кв. м кожен. Території для їхнього будівництва вже підібрані з урахуванням наближення до всіх необхідних комунікацій та дорожньої інфраструктури. Запропонований проект також передбачає будівництво бомбосховищ, дитячих майданчиків, закладів освіти та іншої соціальної інфраструктури. Ескізи та технічні завдання нададуть кожному забудовнику для вивчення та прийняття рішення щодо участі в будівництві. 

Спротив російській окупації, день 68