Торговельний комплекс на Хрещатику

На Хрещатику розпочали реконструкцію закинутої споруди, у якій раніше розташовувався ресторан "Гімалаї". Там планують створити торговельний комплекс із кафе, пише "Хмарочос" із посиланням на головного архітектора проєкту Олександра Кумейка.

За його словами, проєкт реконструкції будівлі за адресою вул. Хрещатик, 23б, був розроблений ще у 2014-2016 роках, а зараз архітектори просто його відкоригували. Будівля має бути двоповерховою. На першому поверсі розмістяться торговельні приміщення, а на другому — заклад громадського харчування.

У попередніх проєктах реконструкції будівля мала стати шестиповерховою. Проте Кумейко запевнив, що тепер вона матиме не більше двох поверхів, адже саме такі обмеження надало Міністерство культури.

"У нас є обмеження від Мінкульту — висота не більше восьми метрів. Ми це відобразили в проєкті", — каже архітектор.

Він додав, що цей проєкт реконструкції вже пройшов погодження у департаменті охорони культурної спадщини КМДА та на містобудівній раді департаменту архітектури та містобудування.

Кумейко каже, що будівля буде переважно скляною та за своїм зовнішнім виглядом контрастуватиме з архітектурним ансамблем Хрещатика — таке рішення було прийнято свідомо.

"Наша будівля має два поверхи, навколишні споруди мають більшу поверховість і через абсолютно різну масштабність, ми вирішили працювати на контрасті. В історичній забудові нейтральним рішенням щодо фасадів є використання великої кількості скла, що підтверджує європейська практика. Це рішення дозволяє максимально нейтралізувати будь-який вплив на історичну забудову. Тому було прийнято рішення зробити лаконічну форму без використання псевдоісторичних мотивів. Вона дозволяє мати свою виразність, не порушуючи історичну забудову", — пояснив архітектор.

Також, за його словами, новий проєкт передбачає одне паркомісце для людей з інвалідністю біля будівлі та ще кілька на вулиці Лютеранській. Це рішення, за словами Кумейка вже погоджене з Мінрегіонбудом.

Також забудовник обіцяє співпрацювати з професійними озеленювачами, щоб облаштувати зелені зони навколо будівлі. Сама ділянка належить місту, тому плани щодо її благоустрою потрібно буде узгодити з "Київзеленбудом".

Власником старої будівлі та замовником нового будівництва є компанія ТОВ "Олімп-ЛТД". За даними сайту Youcontrol, вона була заснована дружиною та сином бізнесмена і політика Михайла Бродського. Дозвіл на реконструкцію колишнього приміщення ресторану "Гімалаї" компанія отримала від ДАБІ у березні 2020 року.

Нагадаємо, Верховний суд визнав незаконним та зупинив будівництво 50-поверхівки біля метро "Шулявська" — ЖК 50Avenue. Суд відхилив касаційну скаргу забудовника, який планував будівництво двох веж висотою 34 і 48 поверхів прямо над лінією метрополітену. Постанова остаточна й оскарженню не підлягає.

Мінкульт та КМДА хочуть створити військове кладовище на Співочому полі — активісти