На Чорнобильській АЕС завдяки технологіям Starlink відновили інтернет
Фото: facebook.com/dazv.gov.ua

На території Чорнобильської атомної електростанції відновили мобільний зв'язок. Це вдалося зробити завдяки супутниковим технологіям Starlink, повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. 

Зазначається, що мобільні оператори поступово відновлюють зв'язок у населених пунктах на Київщині, Чернігівщині, Донеччині та Луганщині, де через російську збройну агресію постраждало обладнання та інфраструктура. Зокрема, лише за останній тиждень вдалося відновити роботу більше 120 базових станцій lifecell на цих територіях. 

"Завдяки супутниковим технологіям Starlink зв'язок lifecell підключено на території ЧАЕС", — розповіли в Держспецзв'язку. 

Напередодні Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляли, що Чорнобильська зона поступово оговтується від російської навали та розграбування. Зокрема, на території відновлюють офіси та об'єкти зони, умови праці та життєдіяльності робітників підприємств:

  • у тих місцях, де було пошкоджено дороги та підірвано шляхопроводи, проходить відновлення транспортної інфраструктури;
  • мобільні оператори lifecell, Vodafone та Kyivstar проводять ремонтні роботи на своїх базових станціях, адже більшість з них було пошкоджено окупантами. Станом на 21 квітня на території навколо ЧАЕС вже працював голосовий зв'язок lifecell;
  • у Чорнобилі відновили харчування працівників підприємств;
  • у місті організували спеціальний пункт з інтернет-доступом та голосовим зв'язком по IP;
  • на КПП "Дитятки" та інших повноцінно запрацювали сучасні громадські вбиральні;
  • на КПП "Дитятки" та "Лелів" відновили дію пунктів дозиметричного контролю на виїзді з 10- та 30-кілометрових ділянок Чорнобильської зони. 
Спротив російській окупації, день 60