Метро на Виноградар

Національна поліція спільно з Офісом генпрокурора та Державною податковою службою викрила схему розкрадання бюджетних коштів, виділених на будівництво нової гілки столичного метро. Про це повідомили у пресслужбі поліції.

Там кажуть, що загалом на будівництві могли викрасти близько 530 млн грн, які підрядник отримав як оплату за будівельні роботи. 

За даними слідства, у 2018 році між "Київським метрополітеном" та підрядником був укладений договір на 5,9 млрд грн, який вже профінансували на 4 млрд грн. Вочевидь йдеться про нову гілку метро на Виноградар, тендер на будівництво якої відбувся якраз у 2018 році, а роботи розпочали у 2019-му. Проте заплановані роботи були виконані тільки на 60%, а зазначені у договорі строки — порушені. Стан будівництва не змінився і досі. 

"У жовтні 2022 року, на рахунки підконтрольних підприємств як попередня оплата за будівельні роботи перераховано ще 530 млн грн, незважаючи на те, що дані підприємства не мали відповідних кваліфікованих працівників і власної спецтехніки", — кажуть у поліції.

Напередодні, 22 грудня, поліцейські провели майже 30 обшуків за адресами фігурантів справи. В них вилучили документацію та носії інформації, які містять важливі для розслідування відомості.

Зараз правоохоронці досліджують факт можливого заволодіння організаторами оборудки 530 млн грн, сплачених за будівельні роботи. Крім того, на рахунках задіяних у схемі підприємств заблокували 160 млн грн для "попередження подальших сумнівних операцій".

Нагадаємо, у вересні суд за клопотанням прокуратури стягнув з підрядника, який будує метро на Виноградар, 139 млн грн до бюджету столиці. У прокуратурі кажуть, що слідство встановило факт порушення інтересів держави у зв’язку із нецільовим використанням коштів місцевого бюджету. Йдеться про гроші, які виділялися на будівництво дільниці Сирецько-Печерської лінії метрополітену від станції "Сирець" до житлового масиву Виноградар.

На яких станціях метро в Києві можна зарядити телефон