Музей у Пирогові оскаржує рішення про відчуження 1,8 гектара землі: подробиці
Фото - kyivcity

Національний музей народної архітектури та побуту України у Пирогові та Міністерство юстиції оскаржують у Касаційному господарському суді рішення, про відчуження 1,8 гектара території музею на користь ТОВ "Манеж-Холл". Про це під час пресконференції розповіли в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв і гендиректор Національного музею народної архітектури і побуту України в Пирогові Оксана Повякель, пише Укрінформ.

"Будемо вимагати відмінити рішення Північного апеляційного господарського суду і повернути рішення першої інстанції", — розповіла Оксана Повякель. 

"Сьогодні буде вчинена дія щодо відновлення справедливості — подана касаційна скарга. Вона підготовлена і буде подана як Міністерством юстиції, так і керівництвом Національного музею народної архітектури і побуту. Ми дуже сподіваємося, що судді розглянуть скаргу відповідно до українського законодавства і совісті, як це мають робити судові органи", — сказав Ростислав Карандєєв.

Музей у Пирогові оскаржує рішення про відчуження 1,8 гектара землі

Також гендиректорка музею хоче звернутись із заявою до правоохоронних органів про початок розслідування рейдерського захоплення землі музею. Оксана Повякель розповіла, що на початку 2022 року вона побачила на кадастровій карті, що ТОВ "Манеж-Холл" заволоділо майже двома гектарами території музею. Виявилося, що ТОВ "Манеж-Холл" купило колишню територію конюшні, яку, згідно з підробленими документами, вперше продали ще у 2003 році. Далі землю фіктивно перепродували декілька разів, доки вона опинилася у власності ТОВ "Манеж-Холл", яке отримало на землю кадастровий номер і навіть присвоєну адресу: вулиця Академіка Заболотного, 125д.

Далі Музей звернувся до Офісу антирейдерства Міністерства юстиції, який своїм наказом у липні 2022 року скасував незаконну реєстрацію державного майна на підставних осіб. Але організатори схеми звернулись до суду. В лютому 2024 року Господарський суд міста Києва повністю відмовив у задоволенні їхнього позову та залишив у силі наказ Офісу антирейдерства.

При цьому, 7 серпня 2024 року Північний апеляційний господарський суд постановив задовольнити позов ТОВ "Манеж-Холл". Очільниця Музею запевнила, що не поступиться рейдарським захопленням землі та охоронної зони музею. 

Музей у Пирогові оскаржує рішення про відчуження 1,8 гектара землі

Національний авіаційний університет у Києві перейменували: нова назва