Василь Стус

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь опублікував список зі ста видатних українців, на честь яких можна перейменовувати топоніми або географічні об'єкти.

З початком повномасштабної війни знову актуалізувалась тема перейменування географічних об‘єктів та топонімів в українських містах і селах, які мають російські, радянські або білоруські назви. Щоб удосконалити та пришвидшити цей процес, мовний омбудсмен спільно з провідними установами Національної академії наук склав попередній список видатних українців, чиїми іменами можна називати такі об'єкти. В переліку не враховували тих людей, чиї імена вже поширені в географічних назвах чи топонімах.

“Певен, що цей узгоджений список буде в нагоді всім, в тому числі за кордоном, хто вже зараз хоче увічнити в назвах вулиць, бібліотек чи скверів імена будівничих — захисників української мови, культури, нації", — відзначив Кремінь.

До попереднього переліку потрапили письменник Олесь Гончар, Іван Дзюба, Іван Драч, Левко Лук'яненко, Євген Сверстюк, Василь Симоненко, Василь Стус, В'ячеслав Чорновіл, Володимир Яворівський, Петро Яцик та інші. Повний список імен можна знайти на сайті мовного омбудсмена.

До 26 червня українці можуть долучитися до впорядкування списку та надсилати імена захисників української мови, які, на їхню думку, теж достойні бути увічненим таким чином. Остаточні рекомендації до перейменувань мають оприлюднити до Дня Конституції. 

Перейменування відкладається: вулиці та станції метро лишаться зі старими назвами