Монумент "Батьківщина-мати" у Києві вирішили перейменувати

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві отримає нову назву — "Україна-мати". Відповідне рішення прийняли на засіданні Вченої ради Національного музею історії України у Другій світовій війні. 

Про це в інтерв’ю "Українському радіо" розповів гендиректор музею Юрій Савчук.

За його словами, перейменування не буде формальним кроком, а дасть "абсолютно нове життя монументу, створеного зусиллями українських робітників, інженерів та учених".

"Він (монумент — Ред.) є символом стійкості та незламності українського народу. Ми знаємо факт, який опирається на легенду, що "Батьківщина-мати" розвернута на Північний Схід. І саме від Північно-Східного ворога вона захищає нашу землю, наш народ", — зазначив Савчук.

Він додав, що рішення про перейменування монументальної скульптури Мінкульт має затвердити до 24 серпня 2023 року. 

"Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності", — пояснив гендиректор музею. 

Нагадаємо, 25 липня в Міністерстві культури та інформаційної політики повідомили, що тризуб для "Батьківщини-Матері" виготовлятимуть виключно з європейської сталі, оскільки українська виявилася з дефектами. Натомість на "Запоріжсталі" переконані у відповідності їхнього металу для створення тризуба. 

Тризуб на Батьківщині-матері: скільки коштуватиме заміна символіки