Мінкульт та СБУ створять білий список російських артистів
Фото ілюстративне: Heorhii Heorhiichuk / Pexels

СБУ за погодженням з Мінкультом створять "білий список" російських артистів, які засуджують агресію рф в Україні. Це передбачено законом №7273 про заборону використання російської музики в українських медіа та громадському просторі, ухваленим Верховною Радою 19 червня. 

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики

До переліку зможуть увійти російські артисти, які: 

  • подали заяву та декларацію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, що містить заклик до держави-агресора негайно припинити агресію проти України, а також зобов'язання утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б свідчити про підтримку агресії проти України;
  • погодилися на публікацію цієї декларації;
  • не входять до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України. 

Аби потрапити до "білого списку", артист, його представник чи організатор гастролей має подати до СБУ відповідну заяву. Якщо дії або публічні заяви людини не відповідають підписаній декларації, то її можуть виключити зі списку або не включити до нього взагалі. Рішення про те, аби той чи інший артист увійшов до "білого списку", ухвалює СБУ за погодженням Мінкульта упродовж двох робочих днів, а дані надсилає до РНБО — остання оприлюднює перелік на своєму вебсайті та регулярно його оновлює. 

Подання про виключення того чи іншого російського артиста із "білого списку" може надіслати РНБО, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, або МКІП. Воно направляється до СБУ. 

В Україні заборонили російську музику та книги