Україна поруч
Зображення: Мінкульт

Міністерство культури та інформаційної політики спільно з Google запустило онлайн-простір української культури "Україна поруч" (Ukraine is Here).

На окремій сторінці платформи Google Arts & Culture створили чотири розділи, що розповідають про українську культуру: "Культура", "Архітектура", "Мистецтво" та "Природа". Там люди з різних країн зможуть дослідити інтерактивні історії про українську культуру, відвідати віртуальні екскурсії та познайомитись зі знаковими роботами українських художників у шести віртуальних виставкових просторах.

А за допомогою доповненої реальності в додатку Google Arts & Culture можна буде переглянути понад 40 тривимірних моделей українських пам'яток: Софійського собору, замка Паланок, Національної опери тощо. На платформі також доступні деякі об’єкти, фізичні аналоги яких були пошкоджені або знищені через російські обстріли, як-от дзвіниця Успенського собору в Харкові.

Також проєкт "Україна поруч" розповідає про українські народні обряди та святкові традиції, традиційну кухню, створення писанок, народні пісні, ремесла, краєвиди, біосферні заповідники та ще про багато іншого.

"Ukraine is Here — надзвичайно потужний проєкт, який є результатом плідної співпраці, справжньої синергії команд — Google Arts & Culture, нашого міністерства, державних агентств, багатьох музеїв, заповідників та окремих експертів-фахівців. Нові можливості розповісти про українську культуру — масштабно, цікаво й сучасною цифровою мовою, як  це зроблено на платформі Google Arts & Culture — це ще одна наша спільна перемога", — каже голова Мінкульту Олександр Ткаченко.

Його заступниця Анастасія Бондар розповіла, що співпраця з Google розпочалася ще у 2017 році в рамках проєкту "Автентична Україна". Понад п'ять років спільних напрацювань і стали основою для створення окремого розділу, присвяченого Україні на Google Arts & Culture. 

До створення проєкту також долучилися Національний художній музей України, Національний центр народної культури "Музей Івана Гончара", Музей театрального, музичного та кіномистецтва України та інші партнери.

Нагадаємо, в грудні у столичному кінотеатрі "Жовтень" відбудеться фестиваль про музику і культуру Intro. За словами організаторів, він буде присвячений мужнім людям мистецтва, які на шляху до мрії проходили через безліч випробувань.

Десять фільмів про козаків