Мінкульт перевірить на автентичність мощі святих у Києво-Печерській лаврі

Мінкульт планує перевірити мощі святих у Києво-Печерській лаврі на автентичність.

Про це в інтерв’ю виданню Тelegraf повідомив гендиректор Національного заповідника Максим Остапенко.

Він розповів, що ще кілька місяців тому спеціально створена комісія МКІП перевірила наявність переданих монастирю святинь. Водночас, за його словами, у суспільстві виникають сумніви щодо того, чи не підмінили якусь частину святинь. Через це й було вирішили перевірити їх на достовірність.

"Щоб дати відповідь на це запитання і закрити його, Міністерство культури разом з фахівцями різних галузей проведе експертизу, перевірить ці святині на автентичність. Ми хочемо, щоб потім не було до нас жодних звинувачень, що ми зберігаємо не ті святині або що святині вкрадено", — зазначив Остапенко.

Він припускає, що на експертизу може піти десь півроку при правильній організації процесу.

"Сучасні методи це дозволяють. Звісно, це непросто. Потрібно буде долучати монахів, які зберігають і вшановують ці святині і які мають право здійснювати маніпуляції з мощами. Але без такої експертизи запит суспільства залишиться, враховуючи недовіру людей до очільника й інших представників УПЦ МП, заарештованих за колаборанство й інші кримінальні речі. Свого часу держава передала монастирю ці реліквії, а зараз має повністю відновити над ними контроль", — підсумував Остапенко.

Нагадаємо, раніше до фондів Києво-Печерської лаври передали артефакти, вивезені з окупованих територій.