Мінкульт хоче заборонити "Слово пацана": що це за серіал та звідки такий хайп

Міністерство культури та інформаційної політики виступило проти російського серіалу, що набирає популярності серед підлітків України.

І хоча у своїй заяві Мінкульт не вказує назву, судячи з тенденцій в українських соцмережах, йдеться про серіал "Слово пацана. Кров на асфальті".

"Слово пацана": що відомо про серіал

"Слово пацана" — серіал російського виробництва 2023 року, який розповідає про бандитські угруповання Казані кінця 1980-х. Його називають новою "Бригадою". Він активно набирає популярності серед українських підлітків.

Однією з причин того, що російський продукт віруситься на території нашої країни — це те, що про нього в тому числі говорять українські блогери. Ба більше, через хайп саундтрек серіалу "Пияла" очолив рейтинг найпопулярніших пісень в Україні від Apple Music.

Що кажуть у Мінкульті

У Міністерстві культури та інформаційної політики різко засудили такий хайп навколо серіалу виробництва країни-агресора й закликали українців не дивитися його.

У Мінкульті заявили, що в серіалі є ворожа пропаганда, існування якої в умовах війни неприйнятне. Там також додали, що знайти серіал в Україні можна тільки на піратських і російських ресурсах, що вже кваліфікується, як незаконні дії.

"Закликаємо лідерів думок і кожного громадянина України усвідомлено ухвалити рішення і назавжди припинити споживання російського продукту. Ми повинні бути єдиними у своїй позиції. Пам'ятаємо, що, пускаючи російський контент в наш інформаційний простір, ми програємо. Наша велика перемога складається з невеликих виборів на користь України", — наголосили у відомстві.

Реакція українців на популярність російського серіалу

Журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва каже, що через цей серіал рф "передає у спадок свою людоїдську ідеологію для тих, хто народився на початку десятих". Вона наголошує, що пропаганда ворога нав’язує дітям думку, що "крутіше" стати бандитом, ніж добре навчатися, займатися спортом або мистецтвом.

Режисер Любомир Левицький називає популярність російського контенту серед українців — великою трагедією.

"І тоді виникає питання: скажіть мені, будь ласка, яка логіка в тому, що гинуть наші хлопці, наші друзі, – заради чого? Заради того, щоб знову відчувати ці відчуття від російських фільмів?", — питається в українців Левицький.

Відреагували на хайп навколо серіалу й українські військові.

"Кінець вісімдесятих, розруха, розгул злочинності серед малолітньої шпани, сотні тисяч загиблих і покалічених внаслідок імперіалістичного вторгнення в Афганістан, загальна депресія. Але навіть з цього л*йна росіяни зліпили чергове пропагандистське лайно під назвою "Слово пацана". "Бригада" і "Бумер" відпочивають. Основний акцент — на школярів і романтизацію серед них пацанської тєми", — написав командир 2 батальйону 3 Окремої штурмової бригади Дмитро Кухарчук.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які українські серіали та фільми варто подивитися всім.