Михайло Федоров
Фото: armyinform.com.ua

Міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров розповів під час інтерв'ю "Укрінформу", коли у застосунку "Дія" зʼявляться нові функції, які були анонсовані раніше.

Зокрема, це стосується таких послуг, як купівля військових облігацій, розмитнення авто, іпотека та дозвіл на виїзд дітей за кордон. Нижче про кожну функцію окремо.

Купівля військових облігацій

"Плануємо запуск купівлі ОВДП в "Дії" вже у серпні. Маємо до вересня встигнути, бо в нас уже все готове. Ми, по суті, домовляємось лише з маркетами – Google Play Store та App Store – про швидку публікацію оновлень", — каже міністр. Він наголосив, що через один або два тижні ця функція вже буде доступна.

Розмитнення авто

Михайло Федоров каже, що все залежить від парламенту, бо "законопроєкт навіть ще першого читання не пройшов." Наразі продовжуються зустрічі зі спеціалістами, "ми показуємо їм, як це працюватиме та допомагаємо з розрахунками". Сам проєкт був зроблений швидко. Наразі послуга готова на 90%. 

Іпотека

Над цим проєктом ми працюємо разом з Міністерством економіки. Програму пільгової іпотеки анонсував Президент України Володимир Зеленський. "Ми плануємо 15 вересня вийти в бета-тестування, а вже у жовтні повноцінно запустити цей проєкт. На моє переконання, це взагалі буде революційний інструмент", — каже Михайло Федоров. 

 Адже людям не потрібно буде брати якісь документи, йти в банк або комусь телефонувати. Достатньо просто зайти Дію та заповнити мінімальну кількість інформації, яка автоматично передається банкам. Після цього надійде сповіщення, де та на яку суму в тебе є гарантія від фінансової установи щодо отримання кредиту на житло. З цим документом можна спокійно звертатися до забудовника та відчувати себе впевненим в тому, що відмови не буде. В ідеалі так має працювати цей інструмент.

Дозвіл на виїзд дітей за кордон

Наразі зроблено технічну частину. У профільний комітет подали правку до відповідного законопроєкту, яку в першому читанні підтримали народні депутати.

За цим законопроєктом, один з батьків може оформити довідку на тимчасовий виїзд дитини за кордон онлайн. "Вся інформація автоматично потрапляє в систему прикордонників, все максимально автоматизовано", — каже міністр цифрової трансформації.Він наголосив, що початок дії цієї функції також залежить від парламенту. 

Якщо депутати підтримають цю правку, то запустимо цей інструмент дуже швидко — буквально через тиждень-два після прийняття документа та підпису Президента. Тобто, теоретично протягом місяця це цілком реально зробити.

Крім цих послуг Михайло Федоров сказав, що зараз вони працюють над перекладом в "Дії" закордонного паспорта, посвідчення водія та "техпаспорту". Ці документи будуть доступні англійською.

Розпродаж українських ігор в GOG: знижка на S.T.A.L.K.E.R., ATOM RPG та інші