Комплексна термомодернізація будівель в Україні.
Фото: teplodim.info

Верховна Рада України прийняла законопроект, який створює умови для комплексної термомодернізації будівель в Україні.

Про це повідомив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

Термомодернізація – це можливість ефективного використання ресурсів і економія по комунальним платежам, тому вона не може передбачати часткового утеплення фасаду, а повинна носити системний характер, єдиний для всього будинку. 

"Нам необхідно забезпечувати високий рівень вимог до енергоефективності, робити проєкти з термомодернізації повсюдними, а інструменти державної підтримки — зручнішими. Саме на це спрямований прийнятий законопроєкт», — зазначив Олексій Чернишов.

Законопроект передбачає:

  • впровадження систем енергетичного менеджменту в будівлях державного сектору;
  • запровадження комплексного підходу щодо формування політики у сфері енергетичної ефективності будівель за рахунок стратегії термомодернізації будівель в Україні та створення національної бази даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель;
  • можливість поетапного фінансування Фондом енергоефективності проєктів термомодернізації, що дозволить співвласникам багатоповерхівок впроваджувати енергоефективні заходи покроково;
  • можливість залучення Фонду до відбудови пошкоджених та зруйнованих будівель;
  • включення у грантові виплати Фонду енергоефективності частки супутніх з енергоефективними заходами робіт, які є необхідною та невід’ємною частиною реалізації проєкту термомодернізації та інше.

"Завдяки поширенню проєктів термомодернізації Україна зможе швидше досягти енергетичної безпеки та економічного розвитку після перемоги", — підкреслив Олексій Чернишов.

Зеленський підписав закон про ратифікацію Стамбульської конвенції в Україні