Фільм "Буча" потрапив у скандал: що трапилося

Два дні тому в Києві презентували тизер майбутнього художнього фільму "Буча", знімання якого мають початися взимку, а саму стрічку планують випустити до кінця наступного року. 

Відразу після презентації ще не створений фільм став предметом дискусій, а його автори — частиною скандалу в кіносередовищі. Що трапилося? Давайте по черзі.

Про що фільм "Буча"

Ігрова стрічка "Буча" режисера Станіслава Тіунова — це історія волонтера Костянтина Гудаускаса, який проживав у Бучі після переїзду з Казахстану. З початку повномасштабної війни чоловік вивіз з окупації понад 200 жителів Київщини. Як зазначають самі творці, це драма про реальні події у Бучі, Ворзелі та Гостомелі з лютого по квітень 2022 року, коли росіяни влаштували справжнє пекло на тимчасово окупованих територіях Київської області.

За що критикують фільм "Буча"

Відразу після випуску тизеру, почалася палка дискусія щодо того, що знімання подібних ігрових, а не документальних фільмів не на часі. Авторів майбутньої стрічки звинувачують в дилетантстві й "хайпожерстві" на темі війни.

Зокрема, однією з перших висловила свою думку артоглядачка й бучанка Лєна Чиченіна. Вона зазначає, що наразі навіть найталановитіші автори не беруться знімати ігрове кіно про такі надскладні теми, оскільки ще надто мало часу пройшло після жахів на Київщині й взагалі війна триває. Крім того, Чиченіна вражена зухвалістю режисера і продюсера, які "раніше подарували нам комедії "Побачення у Вегасі" чи "Продюсер"".

"У пресрелізі сказано, що вони хочуть розповісти цим фільмом світові про Бучу. А то мало розповідей — це раз. Друге — світові вони розкажуть лише те, що в Україні вкрай слабкий кінопроцес. Пишуть, що хочуть подаватися на фестивалі класу А, тобто на найкрутіші — Берлінале, Канни, Венеція. Тобто, взагалі немає у людей розуміння реальності", — пише артоглядачка.

 

Те, чого побоювалися у кінотусовці - трапилося. Зустрічайте, трелер до ігрового фільму «Буча». Зйомки стартують за...

Posted by Лєна Чиченіна on Wednesday, September 14, 2022

Своєю чергою Українська Кіноакадемія ініціює публічну дискусію щодо запланованого до зйомок стрічки "Буча". Об’єднання вважає, що подібні фільми під час війни можуть призвести до ретравматизації жертв окупації.

"Тема подій війни Росії проти України потребує максимально делікатного підходу. Зображення трагічних подій в ігрових фільмах, поки триває війна, тягне за собою ризик кон’юнктурного використання трагедії, що ми вважаємо неприйнятним. А проводити зараз у місцях безпосередніх трагічних подій зйомки ігрових фільмів із застосуванням важкої військової техніки, піротехніки, з використанням форми російських військових і подій, що містять насильство, — це нагадування про події, тим, що пережили насильство і може відбутися ретравматизація жертв цих подій", — зазначають у Кіноакадемії.

 

‼️ Заява ГО “Українська Кіноакадемія” щодо запланованого до зйомок фільму “Буча” Днями в Україні презентували...

Posted by Українська Кіноакадемія on Friday, September 16, 2022

Що кажуть творці фільму "Буча"

Офіційних коментарів ні від режисера Станіслава Тіунова, ні від сценариста Олександра Щура наразі немає. Проте є їх відповіді під гнівними дописами й пости, що таки демонструють позицію.

Зокрема, Щур пообіцяв прийти на обговорення Кіноакадемії, проте сумнівається у доцільності й об’єктивності їх заяви. Сценарист стверджує, що текст об’єднання маніпулятивний, оскільки видає сумнівні тези як доконані факти.

Відповідь сценариста "Бучі" на заяву Кіноакадемії

Режисер Станіслав Тіунов довго мовчав, але кілька годин тому зробив репост допису про паралель між нападом на Перл-Гарбор та Бучею. Як аргумент там приводиться те, що художню стрічку про трагедію в США зняли через кілька місяців після неї, тому напади на команду беззмістовні.

"…тільки проговорюючи проблему, ми долаємо проблему. Замовчуючи — погіршуємо свій стан. Кіно — це унікальна можливість проговорити, вилити душу, відрефлексувати колективно", — йдеться у дописі.

 

Хай живе Українське Кіно.

Posted by Stanislav Tiunov on Friday, September 16, 2022

Як відреагували на трейлер фільму "Буча" в соц.мережах

Звичайні українці, які подивилися тизер до фільму, налаштовані не так критично, як представники кіноіндустрії. Серед потенційних глядачів є як обурені коментарі, так і дуже позитивні. Нижче прикріплюємо деякі зі скрінів, які показують ставлення до майбутнього фільму.