Людмила Денісова розповіла про жертви серед цивільних за останню добу

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова розповіла про втрати серед мирних українців протягом останньої доби. За її словами, кожна нова доба вторгнення окупантів приносить нові людські жертви та руйнування міст.

Так, протягом доби на Донеччині ракетними ударами окупанти зруйнували будівлю міської військової адміністрації Авдіївки. За цей день у місті загинули двоє людей, є поранені. Від російських снарядів постраждав Краматорськ: тут росіяни убили п'ять і поранили 25 мирних мешканців.

У Покровську вибили одну людину і поранили ще шістьох. Є один постраждалий в Степному і ще один в Бахмуті. Крім того, вдалося уточнити інформацію щодо чотирьох загиблих і одного пораненого у Маріуполі та одного загиблого у Нетайловому. Водночас точну кількість загиблих у Маріуполі та Волновасі встановити наразі неможливо.

На трасі неподалік Макарова в Київській області танки російських бойовиків з кулеметів відкрили вогонь по мирних українцях, які їхали на автомобілях. Поранення отримало дві жінки. У чоловіка, який їхав у наступній машині та зняв цей факт на відео, у салоні автомобіля перебувало семеро дітей.

У Луганській області за добу = чотири загиблих та десять поранених. У наслідок потужних обстрілів російською армією Сєвєродонецька, Рубіжного, Привілля, Кремінної пошкоджено 54 будники та об’єкти інфраструктури. З них — 19 багатоквартирних та 19 приватних житлових будинків, два заклади охорони здоров’я, об’єкти критичної інфраструктури, складські та господарчі споруди. За добу рятувальники області ліквідували 46 пожеж, що виникли внаслідок обстрілів окупаційними військами рф.

У Харківській області загалом за добу рятувальники здійснили 33 виїзди для ліквідації пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. Пожежі виникали у Шевченківському, Київському, Основ'янському, Немишлянському та Московському районах міста Харкова, а також Харківському та Ізюмському районах області. Співробітниками служби порятунку на пожежах та під час розбирання завалів було врятовано чотири особи.

У Харкові внаслідок ворожого обстрілу зазнав сильних руйнувань один з вищих навчальних закладів міста, а також постраждали сусідні житлові будинки. Крім того, у квартирах житлових 9-поверхівок виникли пожежі. Загинула одна людина, ще близько десяти осіб постраждало.

На Миколаївщині російські окупанти розстріляли цивільну автівку, в якій їхала родина. Чоловік втратив доньку, сина і дружину.

У Чернігові 18 березня через обстріл російськими військами двох гуртожитків травмувалися 11 людей.

На Житомирщині у Коростенському районі внаслідок обстрілу сталося попадання в одноповерхову будівлю з подальшим загорянням. Будівлю зруйновано повністю.

На Запоріжжі внаслідок двох вчорашніх ракетних ударів по передмістю обласного центра загинуло дев'ять цивільних осіб, ще 17 отримали поранення.

"Вбиваючи мирних жителів та обстрілюючи українські міста армія країни-агресора вчиняє військові злочини та злочини проти людяності на території України, порушуючи норми чотирьох Женевських конвенцій 1949 року та додаткових протоколів до них", — відзначила Денісова.

Спротив російській окупації, день 24