Літнє сонцестояння 2024: точна дата, народні прикмети, традиції і заборони

Кожного року в червні відбувається літнє сонцестояння — це астрономічна подія, коли висота підйому Сонця на небосхилі є найвищою.

День літнього сонцестояння зазвичай припадає на 20 (у високосний рік) або 21 червня. У ці дати — найдовший день і найкоротша ніч у році. Ця подія знаменує початок астрономічного літа.

Коли літнє сонцестояння 2024: точний час і дата

У 2024 році літнє сонцестояння станеться 20 червня о 23:50 за київським часом. Цього дня сонце встане о 4:46 і зайде о 21:13. Тривалість дня буде 16 годин і 27 хвилин, а ночі — 7 годин 33 хвилини.

Літнє сонцестояння для Південної півкулі у 2024-му припадає на 21 грудня (субота). У цей же день у Північній півкулі буде зимове сонцестояння і найкоротший день року.

Літнє сонцестояння: святкування і традиції 

Свято літнього сонцестояння — переважно язичницьке свято, що віщувало настання літа. У різних формах сонцестояння відзначалося в багатьох частинах світу — цього дня проводили обряди, щоб привернути удачу, щастя і здоров’я.

У слов’ян це свято відзначається як Івана Купала. Для цього дня притаманні, ворожіння, купання, розпалювання багаття і стрибки через нього. 

Протягом дня влаштовували масові гуляння, збирали цілющі трави, плели вінки та намагались привернути вдачу і щастя, вишукуючи квітку папороті.

День літнього сонцестояння: традиції і заборони

Вважається, що в цей день енергетика природи і сонця знаходяться на найвищому рівні, тому: слід вставати на сході сонця, налаштовувати думки на позитив, носити яскраві вбрання, більше часу проводити на природі, а також загадувати бажання — що в цей день мають особливу силу та обов’язково збуваються.

На день літнього сонцестояння забороняється: лаятись, сваритись, мати негативні думки, не шанувати природу (смітити, топтати рослини, обривати листя з дерев), носити темний або брудний чи зношений одяг, а також піднімати будь-які речі із землі. 

Народні прикмети на день літнього сонцестояння

  • Багато роси вранці означає, що буде хороший врожай, а також спекотна і сонячна погоді наближчими днями;
  • Якщо ж на сонцестояння грім —  до кінця червня буде негода;
  • Якщо в цей день негода — буде бідний урожай;
  • Якщо в ночі на небі видно багато зірок — цього року вродять гриби та ягоди;
  • Щоб рік був багатим і грошовитим — варто  покласти монетку біля дверей.
Місячний календар на червень 2024: перелік сприятливих та несприятливих днів