Лайфхаки вдалого пікніку: як обрати і смажити соковитий шашлик

Наразі самий розпал сезону пікніків, тому кожен з нас прагне хоча б один раз за літо посидіти та травичці (чи в альтанці) біля річки. Задля того, аби пікнік приніс максимум задоволення, потрібно взяти з собою захист від комарів, м’яке покривало, музичну колонку з літнім плей-листом, захисний крем з SPF фактором, power-bank, та головне — смачне і свіже м’ясо. Але далеко не кожен знає як відрізняти якісний продукт, та як смажити, аби шашлик був рівномірно приготований з усіх сторін і не підгорів. Технолог м’ясного виробництва NOVUS — Олександр Чухаренко відверто поділився корисними порадами щодо приготування м’яса, які допоможуть згадувати ваш пікнік як найсмачніший івент цього літа!

Як правильно обрати якісне м’ясо? 

Існує ТОП-4 правила, якими я особисто користуюсь і вам раджу:
 

  1. Звертати увагу на колір, адже він у свіжого та якісного продукту має бути приємно-рожевим і равномірним. Не повинно бути сіруватого відтінку, або ж з одного боку рожевого, а з іншого сірого. 
  2. Аромат! Олександр рекомендує не соромитися запитати продавця понюхати шматок м’яса, який плануєте придбати. Свіжа свинина не має містити ніякий сторонніх ароматів — кислого чи зіпсованого. 
  3. М’ясо не повинно бути водянистим. Якщо воно виділяє зайву рідину, то є висока ймовірність, що попередньо воно було замороженим. 
  4. Щільна, пружна і еластична. Саме такою текстурою може похизуватися продукт високої якості.

Маринад

До гриль-сезону мережа супермаркетів Новус підготувалась ґрунтовно, розробивши натуральні і смачні маринади власного виробництва. На вітрині розташувався шашлик: по-домашньому, по-грузинськи, в маринаді барбекю, з прянощами та травами, в пивному чи сливовому маринаді. Тож, вірогідність знайти м’ясо на свій смак дуже висока. Окрім шашлику зі свинини, є курячий, індичий, кебаб з яловичини чи баранини, і навіть рибний шашлик — на шпажці апетитно красуються шматочки охолодженого лосося з овочами, є і популярні сібас в маринаді часник-пармезан, або дорадо у вишуканому чорничному з бузиною та лимоном. З гарнірами теж є куди розгулятися: спаржа та кукурудза в маринаді, трендові гриби Ерінги, камамбер з вишневим джемом та горіхами. 

 

Як правильно смажити?

  • Дуже важливо мати якісні шапмури з товстої нержавіючої сталі. Тож, на це не потрібно шкодувати коштів.
  • Нанизувати на шампур потрібно приблизно однакові за вагою та розміром шматочки, оптимальна вага кожного 80-90 грамів. Є важливий нюанс: шматочки, що знаходяться всередині просмажуються швидше тих, що скраю, адже температура там вища. Тому шматочки, які знаходяться по краях, мають бути трохи меншими за розміром, аби шашлик просмажився рівномірно.
  • Не відходьте від мангалу. Задля отримання привабливої скоринки з усіх боків — потрібно кожні 20-30 секунд перегортати м’ясо. 
  • Поливати вугілля водою, коли воно запалало через краплі жиру, що виділяє м’ясо? Ні, ні, ні. Таку помилку роблять більшість людей, в надії врятувати шашлик від підгоряння. Замість води, що швидко випарується, беріть крупну сіль і сипте на палаюче вугілля. Потім, ця сіль буде підтримувати відповідну температуру у мангалі. 
  • Коли ви думаєте, що ваш шашлик все готовий, не поспішайте знімати шашлик з шампурів. Перевірити чи насправді м’ясо добре просмажилось можна за допомогою надрізання саме крайніх шматків. Побачили рожеву рідину всередині — дайте йому ще близько 4-5 хвилин.

Насолоджуйтесь, смачного!