Компенсація за зруйноване житло: як та коли можна буде отримати

У Міністерстві інфраструктури розповіли про механізм компенсацій за зруйноване житло, який закладено в законопроєкті №7198. Верховна Рада вже затвердила його у першому читанні. 

Кошти на відшкодування збитків українцям, житло яких постраждало через вторгнення російської армії, братимуть з конфіскованих грошей країни-агресора. Рішення про компенсацію будуть ухвалювати комісії на рівні місцевих громад. 

Компенсація за житлоЗа знищене майно передбачатимуть два види компенсації: гроші для будівництва нового помешкання — їх зможуть отримати лише власники зруйнованих приватних та дачних будинків, або сертифікат на придбання нерухомості, який діятиме упродовж п'яти років. 

Власник сертифікату зможе обирати, де придбати квартиру чи приватний будинок. 

Компенсація за житлоРозглядом питання щодо надання компенсації займатимуться спеціально створені комісії. Власники зруйнованих помешкань зможуть подати заявки до таких комісій через додаток "Дія", ЦНАПи або нотаріуса. Протягом наступних 30 днів комісія має обстежити об'єкт й ухвалити рішення щодо розміру та варіантів компенсації. 

Компенсація за житлоЗаконопроєкт вступить у дію після ухвалення Верховною Радою у другому читанні.

Нагадуємо, фандрейзингова платформа UNITED24 запустила новий напрям — "Відбудова України". Першими збираються відновити 18 багатоквартирних будинків на Київщині