Компанію, яка реконструює Шулявський міст, оштрафували на 71 млн грн

В АМКУ прийняли рішення оштрафувати ТОВ «Північно-український будівельний альянс», яке здійснює реконструкцію Шулявського мосту, і ТОВ «Спецбуд-Плюс» на загальну суму в 149 млн 930 тис. грн. (71 млн 450 тис. грн та 78 млн 480 тис. грн відповідно). Про це повідомила прес-служба Антимонопольного комітету.

Компанії звинувачують в змові під час участі у двох тендерах. Перший тендер стосувався будівництва корпусу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, а другий — реконструкції гімназії № 59 імені О. Бойченко в Голосіївському районі Києва.

«Отриману суму майже в 3 млрд бюджетних гривень підприємства розподілили між собою за відсутності конкуренції на торгах, порушивши при цьому Закон України "Про захист економічної конкуренції"», — розповіли в АМКУ.

Крім того, в процесі проведеного розслідування було встановлено, що обидві компанії входять в одну корпорацію «Укрбуд», допомагали одна одній фінансово, працювали на одних і тих самих генеральних підрядників, мали спільні особливості при оформленні документації та діяли синхронно. Також компанії мають загальну адресу, і навіть співробітники в них одні й ті ж.

Нагадаємо, що АМКУ й раніше підозрював компанії в змові, а питання про накладення штрафних санкцій на компанії вже підіймалося чиновниками. У свою чергу, в компанії «Північно-український будівельний альянс» заявили, що накладення штрафних санкцій на компанію може поставити під загрозу реконструкцію Шулявського мосту.