Коли в Києві повністю відкриють "синю" гілку метро: відповідь комісії Київради
Фото - Суспільне, Анна Самара

Сьогодні, 26 січня, члени контрольної комісії, яку призначили в Київраді, оглянули тунель "синьої" гілки столичного метро. Вони заявили, що відновлювальні роботи на ділянці, яку закрили на ремонт, триватимуть близько півроку.

Про це повідомляє Суспільне. 

Зараз встановлюють стіни для укріплення, потім будуть розривати тунель, після чого з'ясують, що відбувається ззовні, розповів голова комісії, депутат Київради Олександр Тимченко. 

"Стало відомо, що гарантійний термін експлуатації при підписанні договору був вказаний один рік. Також відомо, що станція має глибину 5-8 метрів. Тобто тунель дуже чутливий до зовнішнього впливу. На даний момент проводять роботи для укріплення стін і потім розриватимуть тунель. Тобто "Київметрополітен" буде дивитися, що відбувається ззовні тунелю, в яких умовах він прокладений, тобто чи була заморозка ґрунтів. І тоді можна робити додаткові висновки", — сказав Олександр Тимченко. 

За його словами, загалом на всі ремонтні роботи необхідно близько шести місяців. Це складна ділянка, з якої треба вивезти понад 200 кабельних мереж. Окрім того, триває розробка котловану, після чого змонтують частину нового тунелю. 

Також необхідно перевірити, як на тунелі впливає будівництво поруч з метро, додала членкиня комісії, депутатка Київради Вікторія Пташник. 

"На сьогоднішній день розробляється проєктно-кошторисна документація. Після проведення експертизи, ми будемо знати вартість будівництва і терміни виконання. Але попередньо наша компанія, яка проводить роботи, розраховує на шість місяців відновлювальних робіт", — сказав начальник КП "Київський метрополітен" Віктор Брагінський. 

При цьому, директор Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Руслан Кандибор розповів "Вечірньому Києву", що вартість підготовчих робіт до основного ремонту складає, за розрахунками фахівців, до 20 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, 8 грудня 2023 року в Києві закрили кілька станції метро у зв'язку з терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська". Поїзди їздять лише від станції "Героїв Дніпра" до станції "Либідська".

З 13 грудня 2023 року, в столичному метро запрацював “човниковий” рух поїздів між станціями метро “Теремки” — “Деміївська”. Розклад можна подивитись тут. 

Закриті станції та вестибюлі "синьої" гілки метро дозволили використовувати як укриття під час повітряної тривоги.

Пасажирам, які вимушені робити пересадку зі станції метро "Либідська", повернули понад 200 тисячі поїздок.

Також ми писали про те, що обґрунтований тариф на проїзд у київському метро перевищив 30 гривень. 

При цьому, 17 січня 2024 року у Києві на станції метро "Святошин" помітили тріщини у стіні та на стелі. 

Під Шулявським мостом планують побудувати вело-пішохідний тунель