Коли святкуватимуть Різдво в Україні 2023

З переходом ПЦУ на новоюліанський календар в Україні зсунулись дати низки державних і церковних святкувань. Серед них і одне з найбільших православних свят — Різдво. А разом з ним Святвечір і Різдвяний піст.

Розбираємося, коли, що та як ми відзначаємо і чи варто очікувати вихідних на різдвяні свята.

Коли Різдво 2023 в Україні

Починаючи з цього року Різдво в Україні, як і в більшості країн християнського світу, відзначають 25 грудня. Ця ж дата відтепер офіційне державне свято замість 7 січня.

Водночас у Православній церкві ультиматумів вірянам не ставлять і під час переходу відразу зазначили, що для себе люди можуть святкувати Різдво як за новим, так і за старим стилем.

Як Україна відзначатиме різдвяні свята 2023 і чи будуть вихідні

Коли Святвечір 2023

За традицією за стіл на Святвечір збираються прямо напередодні Різдва. Тобто з цього року святковий вечір припадає на 24 грудня.

Варто зазначити, що за традицією на Святвечір не заведено їсти цілий день до появи на небі першої зірки. Тільки після цього вся родина має сісти за стіл для частування.

Як Україна відзначатиме різдвяні свята 2023 і чи будуть вихідні

Коли Різдвяний піст 2023

Ще одна актуальна для багатьох християн традиція, пов’язана з Різдвом — Різдвяний піст. Це один з найдовших постів у році, тривалістю 40 днів. Вважається, що він необхідний, аби очистити душу й тіло перед Різдвом Христовим.

Враховуючи, що Різдво в Україні відзначатимуть 25 грудня, то Різдвяний піст за новим стилем триватиме з 15 листопада по 24 грудня.

Для тих українців, які планують відзначати Різдво за старим стилем, дотримуватись посту їм треба буде з 28 листопада по 6 січня.

Варто зазначити, що під час Різдвяного посту заборонено їсти м'ясо, яйця, молочні продукти, сир і вершкове масло. Водночас можна вживати овочі, фрукти, каші, гриби, бобові та інколи рибу.

Як Україна відзначатиме різдвяні свята 2023 і чи будуть вихідні

Заговини — останній день перед постом, коли ще можна їсти м'ясо та молочку, — за новим стилем будуть 14 листопада.

Вихідні на Різдвяні свята 2023 в Україні

Протягом останніх шести років у нас було два офіційних вихідних на Різдво — за старим (7 січня) та новим (25 грудня) стилями.

Починаючи з 2023 року державним святом лишається тільки 25 грудня, яке є офіційно не робочим днем. Проте в рамках дії воєнного стану додаткових вихідних в Україні не передбачено. І оскільки Різдво цьогоріч припадає на понеділок — це буде робочий день.

Тим часом 7 січня, яке більше не є державним святом, припаде на неділю, а отже буде вихідним.

При цьому варто зазначити, що працівники приватних компаній все ж можуть розраховувати на вихідні дні під час свят. Це залежить від рішення керівництва.