Батьківщина-мати
Фото: unsplash.com

Роботи із заміни герба СРСР на український тризуб на щиті монумента "Батьківщина-мати" почнуться не раніше, ніж наступного року. Про це у коментарі "Суспільному" розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він нагадав, що 85% українців в опитуванні, яке проводили в застосунку "Дія", висловились за те, щоб замінити радянський герб на Державний герб України. Проте зробити це швидко не вийде.

"Але тут питання полягає в наступних кроках: маємо зробити для початку технічне обстеження, у якому стані зараз перебуває об'єкт, потім віддати це на експертизу кільком київським інститутам, які знаються на металевих конструкціях, які розуміють, що треба робити", — пояснив Ткаченко.

Після проведення обстеження необхідно буде напрацювати проєктну документацію та визначити, який вигляд матиме український герб, а також провести відповідний конкурс. І лише після цього можна буде розпочинати роботи з демонтажу одного герба та встановлення іншого.

"Паралельно мають бути вирішені питання, пов'язані із законодавчою сферою, тому що є певні протиріччя у законі боротьби з радянськими наслідками, який говорить про збереження пам'яток Другої Світової війни, так само потрібно вирішити питання авторського нагляду", — зазначив голова Мінкульту.

Ткаченко зазначив, що на заміну герба на "Батьківщині-матері" слід чекати не раніше 2023 ріку. За його словами, тільки тоді можна буде побачити, "яким чином на щиті засяє тризуб".

За оцінками міністра, процес заміни герба буде не дешевим, але й не надто дорогим. Також він натякнув на можливий збір коштів з цією метою.

"Я думаю, що якщо стільки людей вклалися в голосування, якась кількість може трошки допомогти для того, щоб зробити цей, досить символічний і потрібний крок. "Батьківщина" ж дивиться очима на схід", — сказав Ткаченко.

Міністр додав, що відповідне дослідження має розпочатися найближчим часом.

"У кожного етапу є кошти, які ми маємо забронювати, щоб це дослідження зробити, вони на етапі проєктної документації дослідження невеликі, але це теж кошти", — підсумував Олександр Ткаченко.

Нагадаємо, в липні в "Дії" проходило опитування стосовно того, що слід зробити з гербом СРСР на монументі "Батьківщина-мати". 85% учасників опитування відповіли, що хочуть бачити на щиті "Батьківщини-матері" український тризуб.  

Слухай нове: Sera Sheer випустили аніме-кліп про "Батьківщину-мати"