Цьогоріч баржу з кавунами з Херсона варто чекати у Києві тільки після 10 серпня. Про це повідомляє Агроінсайдер з посиланням на директора ТОВ «Південний експорт ЛТД» Олександра Мусієнка.
Спочатку у компанії «Нібулон», яка вирощує велитенські ягоди, були плани відправити до столиці 500 тонн херсонських кавунів 25-26 липня. Однак через дощі завантаження перенеслося на 5 серпня. В дорозі «смугастий рейс» пробуде п’ять днів, після чого херсонські кавуни потраплять в супермаркет «Сільпо» на Подолі.
«Звичайно, якщо везти автомобілем, то всього доба — і кавун вже в Києві. Однак з нашими дорогами в кінці шляху виходить до 10% браку. А баржею кавун везеться довше, але на воді немає ям», — розповів Мусієнко.
Також він зауважив, що відправка ягід баржею, а не автотранспортом, значно знижує їхню вартість для покупців. Всього в цьому році в Київ планується відправити чотири баржі кавунів, якщо погода не внесе свої корективи. У минулому році також планувалося відправити чотири баржі, проте почалася спека (на полях встановилася температура в 55 градусів), і весь урожай згорів. Тому ціни на кавуни злетіли.
«Ранні кавуни, які після висадки накриваються плівкою, вже відійшли, і на баржу потраплять більш "екологічні" ягоди. У першій партії будуть кавуни сорту "продюсер" і безкісточкові кавуни сортів "бостон" і "вогник". Ці ягоди цікаві тим, що у них довга технологія вирощування: насіння висаджують в теплицях ще на початку зими, потім здійснюється прищеплення, вирощування розсади, і в грунт висаджується вже розсада. За рахунок цього кавун набагато солодший кісточкового. Якщо його розрізати, можна навіть побачити в розрізі немов крупинки цукру», — розповів Мусієнко.
Нагадаємо, в минулому році після багаторічної перерви з Херсона до Києва прибула перша баржа з кавунами.