"Книжкова країна" оголосила короткий список претендентів на власну премію: деталі

Фестиваль "Книжкова країна" оголосив короткий список претендентів на перемогу у власній премії "Премія книжкових блогерів". Про це повідомили у пресслужбі фестивалю. 

До шорт-листа новинок увійшли 5 книжок, видані в Україні у 2023 — першій половині 2024 років: 

  • "За перекопом є земля" Анастасія Левкова, видавництво "Лабораторія";
  • "Жовтолика" Ребекка Кван, видавництво "Жорж"; 
  • "Ніби ми злодії" М. Л. Ріо, видавництво "Артбукс";
  • "Четверте крило" Ребекка Ярос, видавництво КСД; ирис 
  • "Невеличка драма" Валер'ян Підмогильний, видавництво Vivat.

"У межах премії ми усвідомлено не ставили багато обмежень для блогерів та читачів щодо вибору книг. Саме тому, зокрема, у короткому списку поряд з українським класиком Валер’ярном Підмогильним можна побачити популярне фентезі — це особливість, що тільки додає премії цікавості. Наша мета — відзначити найбільш обговорювані книжки й у такий спосіб залучити до читання ще більше людей", — розповіла керівниця фестивалю Людмила Фіть.

"Книжкова країна" оголосила список претендентів на власну премію

Формування короткого списку відбувалось у декілька етапів. На першому етапі організатори обрали десять популярних книжкових блогерів-суддів, які на думку читачів мають найбільшу експертність у цій сфері. До суддів увійшли: книжкові інфлюенсери в Instagram, Youtube, TikTok та Telegram: ПРОЛІТ, A Book About, Svitlo Bibliotek, Читай, krw, книжки, violetta.boooks, Непозбувний книгочитун, Valeriegillan, in book we trust, Книжковий світ Персика, susik.book.

Далі блогери сформували довгий перелік книжок, до якого увійшло 38 найменувань і закликали свою аудиторію обрати власних фаворитів. Загалом в опитуванні взяли участь майже 6000 людей. 

"Книжкова країна" оголосила список претендентів на власну премію

"Книжкова країна" оголосила список претендентів на власну премію

Наступний етап вибору переможця розпочинається 9 серпня. Протягом місяця блогери-судді поділяться враженнями про кожну книгу з короткого списку з власною аудиторію. Також дописи можуть публікувати й читачі для підтримки улюбленої книги з переліку. 

Переможця премії оголосять наживо у перший день фестивалю "Книжкова країна", який пройде на ВДНГ 26-29 вересня. Найкращу книгу року оберуть шляхом анонімного голосування блогерів-суддів. Вони будуть присутні на церемонії і зможуть підтримати власних фаворитів  пояснити свій вибір. 

"Книжкова країна" оголосила список претендентів на власну премію

У серпні на Хрещатику відбудеться благодійний книжковий фестиваль: деталі