Якиі фільми представлятимуть Україну на премії Оскар-2023

 Український Оскарівський Комітет оприлюднив список фільмів, які будуть представлені на міжнародній кінопремії "Оскар" у 2023 році. 

Про це повідомила Українська кіноакадемія.

Спочатку, 2 вересня, було оголошено, що від України поїде лише один фільм — "Клондайк". Це стрічка режисерки  Марини Ер-Горбач, яка описує події липня 2014 року, коли російські війська збили малайзійський боїнг MH17 Malaysia Airlines, який впав у селі Грабове Донецької області. Головні герої — сім'я з цього села, яка очікує народження дитини. 

"Клондайк"Проте вже через декілька днів, 5 вересня, кіноакадемія повідомила, що включила до списку претендентів ще один фільм — "Снайпер. Білий ворон", режисера Марʼяна Бушана. "Стрічка відповідає всім технічним вимогам, тож після повторної детальної перевірки потрапила до списку кандидатів і буде розглянута Українським Оскарівським комітетом", — йдеться в повідомленні.

"Снайпер. Білий ворон"Сюжет фільму розгортається на реальній історії пацифіста Миколи, який став снайпером на початку війни у Донбасі у 2014 році.

Ці дві стрічки будуть представлені у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм" від України.

У 2022 році від України на премії "Оскар" була представлена лише одна стрічка — "Погані дороги/Bad Roads" режисерки Наталії Ворожбит. 

Воєнний екшн "Снайпер. Білий Ворон" покажуть на День Незалежності: трейлер