Киянам нагадали про заборону відвідувати ліси та спалювати траву
Фото:unsplash.com

Столична влада нагадала, що в Києві продовжує діяти заборона на відвідування лісів та зелених зон за межами житлових масивів. Також заборонено спалювати суху траву.

Заборона на відвідування лісопаркових зон пов'язана з пожежною небезпекою та великою кількістю вибухових снарядів, які залишились у передмістях після їхнього звільнення від російських окупантів. Тому киянам радять зачекати зі звичними для себе травневими пікніками у лісі та в інших зелених зонах. 

Крім того, в Київській області тривають пожежі. Зокрема, горить ліс в Іванківському районі біля села Розважів та поблизу села Дитятки в Чорнобильській зоні. На ліквідації пожеж працюють бійці ДСНС та піротехніки, залучена спецтехніка. Наразі вогнеборцям вдалося локалізувати загоряння сухої трави поблизу села Дитятки. Гасіння триває.

"Прошу киян, якщо буде задимленість у місті, не панікувати. Зачиняйте вікна в помешканнях та без потреби не перебувайте на вулиці", — закликав заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Він нагадав, що на всій території України діє жорстка заборона на спалювання сухостою. Порушникам загрожують значні штрафи.

За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах штрафи становить:

  • для громадян: 180 — 360 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (3060 — 6120 грн);
  • для посадових осіб: 900 — 1260 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (15300 — 21420 грн).

Штраф за випалювання рослинності у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду становить:

  • для громадян: 360 — 720 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (6120 — 12240 грн);
  • для посадових осіб: 1260 — 1800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (21420 — 30600 грн).
На Чернігівщині знову вводять заборону на продаж алкоголю