Київські митники вилучили з посилки зуб мамонта: фото та подробиці

Працівники Київської митниці вилучили з посилки зуб мамонта часів пізнього плейстоцену України (130-13 тисяч років тому).

Про це розповіли на сторінці держоргану.Київські митники вилучили з посилки зуб мамонта: фото та подробиціВідправник із Івано-Франківщини намагався надіслати рідкісний палеонтологічний зразок до Катару, задекларувавши як металевий виріб вартістю $50.  

Для ідентифікації знахідки митники звернулись до фахівців Національного науково-природничого музею НАН України.

Як визначили експерти, у посилці — молярний зуб нижньої щелепи мамонта зі збереженими коренями. Ці зразки нечасто зустрічаються і мають важливе наукове значення. Темний колір зуба вказує на перебування його у вологому грунтовому середовищі.Київські митники вилучили з посилки зуб мамонта: фото та подробиціЗнахідки таких зубів цінні для дослідження видової різноманітності мамонтів в період пізнього плейстоцену України (130-13 тисяч років тому).

На думку експертів, зразок має культурну, наукову, музейну та освітню цінність, зокрема, рекомендується до внесення до музейного фонду України.Київські митники вилучили з посилки зуб мамонта: фото та подробиціЗгідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України — такого дозволу митникам не надавали.

На відправника склали протокол, а палеонтологічні зразки вилучили.

“Наш Київ” вже писав, що київські митники вилучили з посилки півсотні молюсків юрського періоду

Київська митниця не дозволила ввезти в Україну 19 тонн тканини, яку виготовили в росії