Київська влада пояснила, чому в Києві досі немає мобільних укриттів

Сьогодні, 19 липня, у Київській міській раді обговорили питання мобільних укриттів з представниками ДСНС, поліції, столичної адміністрації та громадськістю. 

Рішення щодо встановлення модульних укриттів у Києві постало на початку листопада 2022 року, коли Київрада прийняла рішення про створення захисних споруд цивільного захисту в безпосередній близькості до зупинок.

у Київській міській раді обговорили питання мобільних укриттівУ січні 2023 року після наради Департаменту муніципальної безпеки КМДА з ДСНС та Нацполіцією було вирішено, що без дотримання ДБН спорудження таких конструкцій та віднесення їх до фонду захисних споруд цивільного захисту є недоцільним, оскільки бетонні конструкції зі спеціальним армуванням не забезпечать надійного захисту населення в разі ракетного обстрілу.

У серпні минулого року Київський міський голова Віталій Кличко звертався до ДСНС України для роз’яснення та рекомендацій щодо вимог проєктування та доцільності або недоцільності будівництва таких споруд. Відповідь ДСНС України була дуже проста – терміну "тимчасове укриття" в законодавстві немає, а всі захисні споруди цивільного захисту мають відповідати вимогам ДБН.

Оскільки ці споруди не відповідають вимогам ДБН, ті, хто встановить такі модульні укриття особисто відповідатимуть за безпеку людей, що в них укриватимуться.

Якщо ти не розумієш, якою має бути така споруда, аби забезпечити реальний захист людей – як рекомендувати людям там ховатися від реальної небезпеки? Ми маємо разом шукати варіанти вирішення цих проблем у максимально стислі строки.

Після проведення круглого столу, секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко зазначив, що усі встановлені модульні споруди на вулицях українських міст, які називають укриттями, такими не являються згідно з чинним законодавством. 

Наголошується, що Київ готовий надалі працювати, щоб розв'язувати це питання якомога швидше. 

Раніше ми писали, що українська студія дизайну розробила проєкт зупинки-укриття з прозорим дахом.

У Києві встановили перше мобільне укриття із бетону: фото