Концепція інтегрованого розвитку Подолу
Фото: unsplash.com

Київрада затвердила концепцію інтегрованого розвитку Подільського району, розроблену ще у 2019 році. Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Концепція є комплексним баченням майбутнього розвитку Подільського району з урахуванням інтересів громадськості, бізнесу та органів влади. В основу документа були закладені такі пріоритети, як розвиток громадських просторів, створення нових вулиць, покращення зв'язності середовища, збереження культурної спадщини.

Зокрема, концепція розвитку Подільського району передбачає:  

  • Розвиток за принципом змішаного використання з фокусом на наявних територіях без забудови зелених зон;
  • Ревіталізація занедбаних промислових зон та радянських мікрорайонів;
  • Відновлення озеленення, малих річок, водойм та відкриття доступу до Дніпра, збереження культурної та історичної спадщини;
  • Розширення меж історико-культурного заповідника "Стародавній Київ" та створення нових охоронних режимів для пам'яток;
  • Реконструкція основних публічних просторів, створення неперервного каркаса з Контрактової та Поштової площ і вулиці Сагайдачного, реконструкція Верхнього та Нижнього Валів;
  • ревіталізація та концептуальне відновлення шести економічних кластерів, які розташовані на території колишніх промислових зон;
  • Розвиток соціальної інфраструктури: нові дитячі садочки та школи, локальні центри для співпраці;
  • Розвиток субцентрів, щоб мешканці мали можливість отримати все необхідне для життя в кожному куточку району без використання приватного транспорту. 

Цю концепцію ще у 2019 році розробили експерти з 12 тематик спільно з представниками громади Подільського району, Подольської РДА та КМДА за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit та за фінансової підтримки урядів Німеччини й Швейцарії. 

Проєкт рішення Київради про Концепцію інтегрованого розвитку Подільського району був створений у жовтні 2021 року та був підтриманий дев'ятьма міськими комісіями. Проте він так і не був розглянутий на сесії Київради до цього моменту.

Однак декілька років пропозиції з концепції все ж були реалізовані. Зокрема, реконструкція фонтану Самсон, вулиці Сагайдачного, дитячих садочків та реабілітаційного центру тощо.

Нагадаємо, у столиці відновлюють пішохідно-велосипедний міст, який був пошкоджений російською ракетою.

На Подолі працює лавка економного свідомого споживання