Київ пережив половину зими: яка зараз ситуація з електрикою та газопостачанням
Фото: КМДА

Київ пережив половину зими, столиця тримається попри усі труднощі. Заступник голови КМДА Петро Пантелєєв під час інтерв'ю ТСН зазначив, що до весни Києву вистачить газу для закінчення опалювального сезону, а ситуація з електроенергією складна, проте контрольована.

Він наголосив, що наслідки обстрілів критичної інфраструктури столиці значні, але влада готова до різних сценаріїв розвитку подій та робить усе, щоб блекауту не сталося.

По більшості об’єктів критичної інфраструктури Києва ворог завдавав ударів, а по деяких - не один і не два рази.

Оскільки зима у цьому році досить тепла, споживання газу зменшилось, тому, за словами заступник голови КМДА, проблем з опалювальним сезоном не буде. Попри те, що питання розрахунків за газ між теплопостачальниками та постачальниками газу залишається складним, тарифи підвищувати поки не збираються. Петро Пантелєєв підкреслив, що навіть в умовах важкої фінансової ситуації більшість киян продовжують стабільно сплачувати комунальні послуги.

Зараз ми максимально мобілізовуємо наявні ресурси та кошти для оплати за газ. Це необхідно аби створити запас на наступний опалювальний сезон. Потрібно робити це вже зараз, а не у жовтні.

З електропостачанням у столиці ситуація досить складна. Місто кожен день отримує ліміти споживання, яких не завжди можна дотриматись. Столиця отримала вже більше сотні генераторів, які передали на об’єкти критичної інфраструктури, щоб містяни були з теплом. 

Петро Пантелєєв нагадав, що кияни можуть отримати компенсацію на придбання генераторів для багатокравртирних будинків. Влада компенсує понад 70% від вартості генератора.

На початок січня ми отримали вже близько 110 заявок на встановлення генераторів, а це 110 будинків. І кількість бажаючих зростає.

Загалом в інтерв'ю підкреслюється, що про підвищення тарифів у Києві на водо- газо- або електропостачання зараз мова не йде. Проте іноді в платіжках кияни бачать великі суми. Пантелєєв пояснює, що це пов'язано з невчасною передачею показань лічильників або з її відсутністю. Саме тому послуги нараховують за середньозваженим показником. Передавати показники треба, навіть якщо ви взагалі не користувалися водою, газом чи електрикою.

Раніше ми писали, що "Пункти незламності" Київщини отримали 55 терміналів Starlink.

Київ отримав почесну відзнаку "Краще місто 2023 року"