Киберполиция разоблачила автора еще одной фейковой «Дії»
Фото: freepik.com

Правоохранители разоблачили 17-летнего жителя Харькова, который создал фейковое приложение «Дія» и зарабатывал на подделанных COVID-сертификатах. Об этом сообщил глава Нацполиции Игорь Клименко.

«На прошлой неделе мы обсуждали юного умельца, который создал фейковую "Дію". Как выяснилось, он такой не один. Киберполиция в Харькове разоблачила 17-летнего парня, которые не просто подделал "Дію", но и создал крупнейший канал распространения подделки. На его Telegram-бот и канал, которые уже заблокированы, были подписаны более 20 тысяч человек», — написал Клименко.

Парень разработал систему, которая хранила данные пользователей на сервере, генерировала фейковую веб-страницу приложения «Дія» с информацией, которую можно было редактировать. Также веб-платформа отображала подделанный QR-код, который после сканирования даже демонстрировал страницу его успешной валидации. 

Получить доступ к фейковой «Дії» можно было за 200 грн. За 300 грн пользователям предлагали оформить подделанный сертификат о вакцинации от COVID-19, а за 100 грн — фальшивое водительское удостоверение.

 

Багаті талантами українці. Шкода, що свої здібності використовують в злочинних цілях. Минулого тижня ми обговорювали юного умільця, який створив фейкову «Дію». Як виявилося, він такий не один. Кіберполіція у Харкові викрила 17-річного хлопця, який не просто підробив «Дію», а й створив найбільший канал розповсюдження підробки. На його телеграм-бот і канал, які вже заблоковані, було підписано понад 20 тисяч осіб. Через чати можна було за 200 грн отримати доступ до фейкової Дії, а 300 грн – оформити підроблений сертифікат про вакцинацію від COVID-19, а за 100 грн – фальшиве посвідчення водія. Система працювала за концептуально новою схемою: дані користувачів зберігалися на сервері, що генерував імітуючу веб-сторінку додатку «Дія», і там можна було змінювати будь-яку інформацію про себе. Крім цього, веб-платформа відображала підробний QR-код, який після сканування навіть демонстрував сторінку його успішної валідації. Визнаю, це чудова робота юного хакера. І навіть наша публікація виглядає як своєрідна реклама його навичок. Але принцип невідворотності покарання має працювати: він порушив закон, спекулюючи на складній ситуації в державі, тож має понести відповідне покарання. Офіс Президента України Кабінет Міністрів України Міністерство цифрової трансформації України МВС України Національна поліція України Міністерство охорони здоров'я України

Posted by Ігор Клименко on Wednesday, November 3, 2021
Создателя фейковой «Дії» возьмут на работу в Минцифры для перевоспитания