Українські військові
Фото: armyinform.com.ua

Українські військові, яких звільнили з російського полону, розповіли про тортури та жорстокі знущання, які вони там пережили. Про це повідомила уповноважена з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова.

Про факти жорстокого поводження з полоненими військові розповіли Денісовій під час її візиту до лікарні, де перебувають звільнені з полону українці.  

Більшість українських військовослужбовців потрапили у полон окупантів під Маріуполем. Спочатку їх тримали в підвалах та господарських спорудах, потім етапували до гауптвахти, слідчого ізолятору в Донецьку та виправної колонії №120 на тимчасово окупованій території. Зрештою полонених перевели до слідчих ізоляторів Таганрога і Воронежа.

Денісова розповіла, що під час етапування українцям замотували очі скотчем, одягали на голову мішок, зв’язували руки мотузками. У полоні їх катували — погрожували вбивством, били та принижували.

Особливу "увагу" окупанти приділяли офіцерам ЗСУ та бійцям "Азову". Під час допитів полонених ставили на коліна, били прикладом від автомата по пальцях ніг та відкритих ранах, застосовували плоскогубці, закидали зашморг на шию і душили. Також їх катували електрострумом, били киянкою та ногами. Крім того, військовослужбовці розповіли, що їм вводили невідомі препарати, назва яких починається на літеру "М", після чого вони непритомніли та втрачали пам'ять.

"Окупанти змушували українських солдатів вчити вірш "Простите нас, родные россияне", гімн рф, історію створення герба та прапора рф, інакше — застосовували тортури і катування", — розповіла Денісова.

Звільнені з полону жінки розповіли, що їх утримували по 17-20 осіб в камерах, розрахованих на 2-3 людей. Вони були позбавлені засобів гігієни та можливості помитися, а на їхніх очах жорстоко били полонених чоловіків. Також полонянок примушували до статевих актів.

Пораненим українцям у полоні не надавали необхідну медичну допомогу. Лікар оглядав їх тільки перед переміщенням до табору військовополонених у Севастополі, де допомогу їх надали представники Червоного хреста. Також полоненим давали лише 1,5 літра води на 30-40 осіб та морили голодом — інколи їхній денний раціон складався зі шматка хліба і сала. А коли окупанти давали полоненим м’ясо, то казали, що воно людське.