Католики Києва вимагали від Мінкульту повернути костел Святого Миколая вірянам

У понеділок, 6 листопада, біля Міністерства культури та інформаційної відбулася акція представників римо-католицької парафії, які вимагали, щоб костел Святого Миколая передали у постійне користування вірян.

Про це повідомило "Суспільне"

Захід вирішили провести, тому що 5 листопада сплив термін дії меморандуму, який два роки тому підписали римо-католицька парафія і Мінкульт. У ньому зазначалося, що МКІП не пізніше червня 2022 року зобов'язувався передати релігійній громаді Римо-католицької церкви костел Святого Миколая. Однак цього й досі не сталося. 

Щоб посприяти процесу передачі, парафіяни зареєстрували на сайті Кабміну відповідну петицію. Станом на 6 листопада зібрали понад 7 466 із 25 тисяч необхідних підписів.

Необхідність закріплення костелу за Римо-католицькою церквою учасники акції аргументують тим, що ця будівля вже давно в аварійному стані. Суттєво погіршила ситуацію пожежа, яка сталася у вересні 2021 року, коли загорівся орган. Якщо її передадуть у постійне користування парафії, то вони зможуть займатися ремонтом, й шукати якихось спонсорів для цього. 

Також учасники акції вимагали виготовити акт технічного стану пам'ятки, опис культурних цінностей, паспорту пам'ятки, планів приміщення та переліку майна, яке переходить у постійне користування парафії.

Виконувач обов'язків міністра культури Ростислав Карандєєв пояснив, що передача костелу відбудеться лише після того, як балансоутримувач Будинок органної музики отримає інше приміщення і буде створений Національний будинок музики. За його словами, для цього вже підготували нормативно-правові обґрунтування. Зокрема, зміни до закону про оренду, що дозволить передати костел в постійне і безоплатне користування римо-католицькій громаді.

Він додав, що відповідні зміни до законодавства парламент ухвалить до кінця 2023 року.

Нагадаємо, представники римо-католицької парафії зверталися до президента Володимира Зеленського з проханням посприяти передачі костелу Святого Миколая у їхню власність.

Кабмін вніс Миколаївський костел до реєстру пам’яток України